KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Bildning, cheerleaders och musikhistorier

I veckan anlände hösten till Lund. Temperaturerna sjunker och löven skiftar färg i takt med att nya studenter fyller föreläsningssalarna. Lundagårds kulturredaktion har sammanträtt för att leverera en första försändelse av kulturella guldkorn för hösten. Den här gången tipsas det om dokumentärer om både cheerleaders och excentriska musiker, bildande föreläsningar, och en djupdykning i musikhistorien.

Stillbild ur serien ”America’s Sweethearts: Dallas Cowboys Cheerleaders”. Foto: Netflix.

Go team go! 

Dallas Cowboys Cheerleaders är tydligen inget mindre än kulturbärare inom den fascinerande värld som är den amerikanska södern. Netflix-dokusåpan ”America’s Sweethearts: Dallas Cowboys Cheerleaders” följer begåvade, ambitiösa och vackra kvinnor som kämpar för drömmen om en plats i hejarklacken. Naturligtvis har vi karaktärer av bra realityvirke. Men lyckas serien, i kroppspositivismen och systraskapsfeminismens tidevarv, med konststycket att skildra drillandet av tjejerna till att nå såväl elitnivå som att bli den perfekta amerikanska kvinnan, utan att det känns som att vi aldrig riktigt lämnade 00-talet? Avgör själv. Och glöm ej: God loves Dallas!

Andrea von Essen

Foto: SVT.

Ner i kaninhålet

The KLF var ett brittiskt band/konstprojekt/konststiftelse som under 90-talet inte bara var världens bäst säljande musikgrupp. Utöver musikkarriären gjorde de sig kända för en hel radda mer eller mindre galna stunts. Mest omtalat, framförallt i Storbritannien, blev filmen ”Watch the K-foundation burn one million quid”. Filmen visar hur the KLF, då under namnet K-Foundation, eldar upp en miljon pund i en liten stuga i Skottland. Dokumentären tecknar ett porträtt över bandets historia i träffande detalj, med alla galenskaper och vändningar intakta. Rekommenderas för alla som någon gång fastnat i ett info-kaninhål på internet!

Isak Aho Nyman

Studenter på föreläsning 1948. Foto: Austrian National Library/Unsplash.

Extraseminarium för de nördiga

Ett tips som innebär fler timmar i en föreläsningssal låter kanske inte så lockande. Kanske bör institutionerna se över marknadsföringen och kalla sina seminarier för typ livepoddar för att locka fler. Samtliga fakulteter har nämligen seminarium om spännande ämnen som man får lyssna på. Vill du lära dig om feminism i popmusikindustrin eller kanske födelsen av svensk anti-environmentalism under 1970-talet? Lyssna på ett samtal om religionens roll i kriget i Ukraina med SVT-journalisten Bert Sundström? Håll koll på de humanistiska och teologiska fakulteternas kalendarium och ta tillfället i akt!

Andrea von Essen

Lär av (musik) historien

Om du någonsin funderat över hur det egentligen gick till när punken uppstod, eller varför det var så svårt för Kate Bush att få ge ut sin genombrottshit ”Wuthering Heights” är youtubekanalen ”Trash Theory” för dig. I skrivande stund har kanalen 123 uppladdade videor som alla berör någon del av den nutida musikhistorien och dess många skeenden. Särskilt intressant är serien ”New British Canon” som avhandlar band eller genrer från de Brittiska öarna som gjort ett extra stort avtryck på samtidskulturen.

Isak Aho Nyman