På lördag går Blekingska nationens musikfestival Indigo30 av stapeln. Lundagård har träffat arrangörerna och talat om den långa vägen till jubileumsfirandet.
Det är full rörelse inne på Blekingska nationens expedition. Med cirka 24 timmar tills festivalen Indigo30 drar igång är stämningen förväntansfull och arbetet febrilt.
Det var för ungefär ett år sedan som idén som skulle komma att bli festivalen föddes.
– Jag satt på expen precis innan lunch för något år sedan och pratade lite skit om nationen med vår notarie och PQS [prokurator social], vad vi gillar och ogillar med vår verksamhet, säger Axel Nilsson, bandbokare.
– Så sa vår notarie typ ”Indigo30, vad händer med det?”, och vi bara ”vad är det för någonting?”, fortsätter Axel Nilsson.
Notarien talade om jubileet för Blekingska Nationens klubb ”Indigo”, som har firats på nationen två gånger innan. Indigo fokuserar på indie och hålls regelbundet under terminen. Klubben startade som en livescen och har tidigare gästats av band som Terra och Solen. Festivalen, med sitt fokus på livespelningar, bygger på så sätt ihop det ursprungliga konceptet med den nuvarande klubbverksamheten.
Axel Nilsson och PQS blev inspirerade och tillsammans med notarien började de så smått arbeta med projektet.
– Vi började planera lite löst den hösten. Vi satt liksom på puben och snackade med en öl i handen, säger Axel Nilsson.
Under våren 2024 började arbetet komma igång på allvar. Nationen skapade ett ”indigoråd” för att diskutera och planera den kommande festivalen.
– Där har vi snackat om allt som behövs planera inför en festival, allt ifrån hur den ska utformas, till vilka akter vi vill bjuda in och vilket pris vi vill ha på biljetten, säger Kåre Bergengren, kurator på Blekingska nationen.
Både Axel Nilsson och Kåre Bergengren håller med om att bokningen av akterna har varit det roligaste, men också det mest utmanande momentet i projektet.
– Det är både roligt och svårt att bestämma vilka som ska spela, säger Kåre Bergengren.
Axel Nilsson flikar in.
– Ja, man kan ju ta det i så många olika riktningar, indie är ju ett rätt brett begrepp. Nu bokade vi Familjen, men vi hade kunnat välja en helt annan ”inriktning” på musiken. Så ja, det är ju svårt att välja, men också otroligt rolig.
Att Blekingska just har en tydlig indieprofil är en styrka och något som gör nationen unik i Lund, menar Axel Nilsson och Kåre Bergengren. Festivalen är stöpt i samma form som resten av nationen och syftet är att skapa ett evenemang som riktar sig till en lite annorlunda publik än de andra nationernas stora festivalevenemang.
– Om man kollar på andra liknande evenemang [inom studentlivet] så är det kanske bara en eller två akter, men här har vi typ sju stycken, säger Axel Nilsson.
– Bara det är unikt i sig, instämmer Kåre Bergengren, och fortsätter:
– Dessutom är akterna som kommer hit också rätt unika för ett studentsammanhang. Jag känner att det är lite vår stil, dels att vi försöker vara lite annorlunda, men också att vi lägger mycket fokus på just musik och livespelningar.