V vill sätta stopp för nya sjukhuset – Smörlyckan kan bli kulturreservat

- in Nyheter

Vänsterpartiet i Lund vill stoppa bygget av det nya sjukhuset på Smörlyckan. I en motion till kommunfullmäktige föreslår partiet att området ska bli ett naturreservat för att bevara idrottsplatserna som finns där.

Beslutet att bygga ett nytt sjukhus på Smörlyckan har mötts av kritik. Detta eftersom idrottsverksamheten som finns på platsen kommer att behöva flytta. Vänsterpartiet har länge motsatt sig sjukhusbygget, och i en motion till kommunfullmäktige föreslår partiet nu att göra Smörlyckan till ett kulturreservat, vilket skulle stoppa bygget av sjukhuset.

Enligt Jesper Sahlén (V) är det Smörlyckans unika plats som gör att idrottsverksamheten måste få fortsätta på området.

– Smörlyckans idrottsplats är ett viktigt ställe i Lund där det kontinuerligt sker ett utbyte mellan olika stadsdelar och socioekonomiska grupper, och det bidrar därmed väldigt positivt till integrationen. Det är just det geografiska läget som är nyckeln till att det utbytet sker, och därför vill vi bevara idrottsplatsen, säger Jesper Sahlén.

Jesper Sahlén, ordförande för Vänsterpartiet
Skåne och ledamot i Lunds kommunfullmäktige.
Foto: Vänsterpartiet Skåne

Region Skåne menar att ett nytt sjukhus måste byggas, eftersom en utbyggnad av nuvarande sjukhusområdet inte skulle räcka för att möta behoven. Ett alternativ var länge att bygga ett nytt sjukhus i Brunnshög, men till slut fattade regionstyrelsen beslutet att Smörlyckan var att föredra.

Jesper Sahlén delar inte regionstyrelsens bild. Han menar att både en utbyggnad av det befintliga sjukhuset och ett nybygge i Brunnshög är bättre lösningar, och att båda alternativen är görbara.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren säger att det är för sent att backa från förslaget nu. Han säger också att Smörlyckan är det enda alternativet, bland annat eftersom universitet har varit mycket kritiska till ett sjukhus i Brunnshög.

Samtidigt ser Anders Almgren värdet av Smörlyckans idrottsverksamhet och menar att detta ställer höga krav på att hitta andra lösningar för var föreningarna ska vara.

– Med tanke på att föreningarna trivs väldigt bra på Smörlyckan blir kraven på kommunen och regionen väldigt höga när det gäller att hitta andra lösningar.

– Därför har vi utfärdat ett löfte om att de nya anläggningarna ska vara minst lika bra som de gamla, och att föreningarna ska få tillgång till anläggningarna innan bygget påbörjas på den gamla platsen, säger Anders Almgren.

Enligt honom är det mycket osannolikt att Vänsterpartiets motion om att göra Smörlyckan till kulturreservat kommer att bifallas, eftersom en bred majoritet i kommunfullmäktige har landat i att Smörlyckan ska bli platsen för det nya sjukhuset.

Lunds universitets rektor Erik Renström skriver i en kommentar att universitetet förordar en placering på Smörlyckan för att sjukhuset ska ha en fortsatt närhet till Forum Medicum på Sölvegatan.

Vänsterpartiets Jesper Sahlén säger att de kommer fortsätta verka för att stoppa bygget av sjukhuset, och att bevara idrottsverksamheten.

– Skam den som ger sig, säger han.

Läs mer:

Beslutet: Nya universitetssjukhuset byggs på Smörlyckan

Idrottsföreningarna kritiserar bygget av nya sjukhuset