Känsliga uppgifter finns i var femte studentuppsats

- in Forskning, Nyheter

Ny forskning vid Malmö universitet visar att känsliga personuppgifter ofta förekommer i studentuppsatser. Men Lunds universitet etikprövar i dag inte alla uppsatser för att kontrollera om de innehåller känsliga uppgifter.

Lotta Wendel har tillsammans med forskarna Camilla Nordgren och Claes Andersson, granskat över 1 000 uppsatser som skrivits mellan åren 2014-2017 på fakulteten för hälsa och samhälle på Malmö universitet. De kom fram till att var femte uppsats innehåller känsliga uppgifter. 

– Känsliga uppgifter som vi kunde hitta var framför allt uppgifter som gäller hälsa. Det kan vara uppgifter om sjukdom eller uppgifter om missbruk till exempel, säger Lotta Wendel, lektor i hälsa och samhälle med inriktning mot medicinsk rätt vid Malmö universitet. 

Lotta Wendel. Foto: Nille Leander

Vad som definieras som känsliga uppgifter bestäms av EU:s dataskyddsförordning. Det kan exempelvis vara uppgifter om etniskt ursprung, politiska åsikter och religiös eller filosofisk övertygelse. Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö universitet förhandsprövar studentuppsatser med känsligt material i ett särskilt etikråd för studentprojekt. Däremot visar forskarnas granskning att nästan en tredjedel inte passerar rådet. 

– Det är lite konstigt, för en forskare har genomgått en eller genomgår en forskarutbildning och får gå kurser i forskningsetik och personuppgiftsbehandling. Det finns en tillsyn över det. Medan en student kanske inte läst något om sådant, eller vet vad känsliga personuppgifter är, säger Lotta Wendel. 

Vid Lunds universitet går inte alla studentuppsatser genom etisk prövning. Universitetet hänvisar i stället till ett så kallat studentundantag. 

”Etikprövning för forskning är reglerad av lag i Sverige, och innefattar ett antal avdelningar som prövar ansökningar.  Det kostar också 5 000 kronor per ansökan. Det ansågs inte som rimligt att alla uppsatser skulle prövas under lagen. Det betyder inte att studenter kan göra vad de vill, de måste exempelvis förhålla sig till god forskningssed”, skriver Åse Innes-Ker, etikrådgivare vid samhällsvetenskapliga fakulteten, i ett mejl. 

Men det finns fakulteter och institutioner som har egna etiknämnder – exempelvis institutionen för hälsovetenskaper. Samhällsvetenskapliga fakulteten har etiska riktlinjer som studenterna ska arbeta efter och vid institutionen för psykologi ska alla studenter lämna in en etisk deklaration, underskriven av handledaren.  

”Ämnet kan ha etikprövats, antingen för att studenten skriver inom ett redan etikprövat ämne, eller att studenten tillsammans med handledare har genomfört en etikprövning. Om så inte är fallet skall handledaren genom dokumentet garantera att projektet inte faller under lagen”, skriver Åse Innes-Ker. 

Förutom att ha ett etiskt råd även för studenter så menar Lotta Wendel att det är viktigt med erfarna handledare. 

– Det är jätteviktigt att man är noga med att de som handleder studentuppsatser är etablerade forskare och kan ha lite koll på vad studenterna gör och kan ge goda råd och tips och berätta hur man förvarar uppgifter och vad man ska tänka på, säger Lotta Wendel.