KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Din guide till Kulturnatten 2024

Nu på lördag (21/9) är det dags för en av höjdpunkterna på den lundensiska kulturkalendern: Kulturnatten. En natt om året förvandlas hela lunds innerstad till en skådeplats för konserter, utställningar och mycket annat. Lundagårds kulturredaktion har närgranskat programmet och plockat fram några guldkorn som du inte får missa.

Cecilia Martin Löf (på bilden) kommer inte närvara under kulturnatten, men du kan få testa på hennes jobb som kördirigent. Foto: Kennet Ruona/LU.

Musikbonanza på Odeum

Mitt i Lundagård ligger Palaestra et Odeum. För många kanske främst känt som föreläsningslokaler, men här ryms också Lunds universitets konsertverksamhet. Under kulturnatten kan du inte bara lyssna på fiolmusik signerad Eugège Ysaÿe, utan också lyssna på ett föredrag (med tillhörande pianospel) om postmodernismens uttryck i musik. Om inte det vore nog kan du också klockan 16:00 få chansen att prova på att dirigera en kör. Precis som sig bör finns det något för alla! Odeum är också en fantastiskt vacker byggnad, så det är värt ett besök bara för att kika lite i lokalerna.

Isak Aho Nyman

Nobelpristagaren Anne L’Huillier kommer inte delta i fysik-slam, dock håller hon ett föredrag precis innan tävlingen. Foto: Johan Larsson

Fysik-slam

För den vetenskapsintresserade anordnar fysiska institutionen sitt årliga fysikvetenskaps-slam i Rydbergssalen på Fysikum klockan 19:00. Precis som i poetry slam är det publiken som håller i domarklubban, men i stället för att improvisera fram en dikt så bedöms här deltagarna i forskning. Varje tävlande får fem minuter på sig och ska på den tiden presentera sin forskning så underhållande de bara kan, roligast fysiker vinner! Kanske kan du rent av få se en framtida Ig-Nobel-pristagare hålla ett vasst föredrag om sina senaste (och märkligaste) experiment.

Isak Aho Nyman

Nationalekonomen Andreas Cervenka är både med på scen och på filmduken under kulturnatten på Kino. Foto: Sara Berntsson

Film + nationalekonomi = sant

Stefan Jarls film Själen för fan spelas på Kino klockan 16.00, och är kanske kulturnattens intressantaste programpunkt. Jarl har en lång bakgrund som dokumentärfilmare och skapade bland annat Mods-triologin på 60-talet och avslutar nu sin långa karriär med Själen för fan. Det är en samhällskritisk film om ett Sverige som sålt sin själ till kapitalismen och pengar som ersatt gemenskap och solidaritet. Efteråt hålls ett samtal mellan Jarl och ekonomen, skribenten och sommarprataren Andreas Cervenka, som även medverkar i filmen. Obligatorisk närvaro för alla nationalekonomer!

Thea Sandin

Skissernas museum fyller 90 och bjuder in till stort kalas. Bild från invigningen av ”Coronasamlingen” 2022. Foto: Ella Neller

Skissernas fyller 90 år

2024 fyller Skissernas museum 90 år, något som så klart uppmärksammas under kulturnatten. Under kvällen kommer muséet hålla en mängd visningar av sina samlingar, men även workshops, föredrag och framträdanden. Bege dig dit och delta i att skapa ett överdimensionerat konstverk tillsammans med Daniel Diaz, lyssna på jazzkonsert med trummisen Tuva Bergenheim och hennes ensemble eller få ditt porträtt målat supersnabbt i Ingrid Skåres ”porträttautomat”. För den med ett mindre aktivt konstintresse utlovas även tårta som lockbete.

Isak Aho Nyman

Låt månens ljus vägleda dig genom en upptäcksfärd i kulturnatten. Foto: Simon Cesarini

Vandra planlöst

Kanske viktigast att minnas med kulturnatten i Lund är inte alltid exakt vad som händer, utan snarare att det är nåt som händer. En titt i programmet vittnar om att nästan varenda hörn av Lunds innerstad kommer husera ett eller flera evenemang. Om du inte har orkat eller brytt dig nog för att planera ut din egen perfekta kulturnatt kan du trots det ha en otrolig kväll bara genom att låta slumpen styra. Ta med dig en vän och spatsera över gator och torg under kvällstimmarna på lördag. Även om ni inte skulle hitta något att gå på är kulturnatten ett ypperligt tillfälle att ägna sig åt lite people watching.

Isak Aho Nyman