DEBATT: Lunds studenter förtjänar en lyhörd kommun som arbetar för deras intressen

- in Debatt

Miljöpartiets lokala företrädare och Gröna Studenter Skåne vill stärka studenternas demokratiska inflytande i Lund.

Nu när höstterminen har börjat i vår kära studentstad är det dags att fortsätta jobba på ett lokalt plan för en hållbar framtid, där vi har flera förslag som sätter studenten i fokus. Miljöpartiet fick starkt stöd av Lunds studenter i EU-valet. Många unga och studenter vill – precis som vi – kämpa för en grönare och mer rättvis värld. Nu fortsätter arbetet för att göra det i Lunds kommun. Vi vill utforma framtidens kommun tillsammans med studenter.

En viktig fråga för oss är studenters plats i det offentliga rummet. Vi har välkomnat inrättandet av studentforum, en nödvändig plattform där studenter och kommun möts i samverkan för att göra studenters röster hörda i demokratiska processer. I kommunfullmäktige har vi även drivit igenom ett beslut för byggnadsnämnden att vara mer lyhörda och att undersöka vilka grupper som är underrepresenterade – såsom studenter. I Lund har vi en bra mångfald som vi måste nyttja när vi utvecklar vår stad.

Ett annat förslag som vi driver är att modernisera parkeringsnormen. Som den ser ut idag finns det ett krav på anläggande av parkeringsplatser vid nybyggnation, någonting som i slutändan betalas av hyresgästerna. I Uppsala gjordes ett försök att bygga parkeringsfritt där det visades att hyran per lägenhet sänktes med ca 1000 kr/mån, ett välkommet tillägg i studenters plånböcker.

Det är med hopp och glädje som vi ser fram emot denna hösttermin och önskar alla studenter välkomna eller välkomna tillbaka. Vi kommer fortsätta lyssna till er och till vetenskapen för en grönare framtid. Det är tillsammans vi skapar framtidens Lund.

Axel Hallberg,partiföreträdare Miljöpartiet i Lund

Shahad Lund, partiföreträdare Miljöpartiet i Lund

Axel Rombrant, språkrör Gröna Studenter Skåne