Malmö nation köper nytt hus

- in Nationer, Nyheter

Malmö nation har investerat i en ny fastighet som i framtiden kommer kunna husera studenter. Inflyttning, hyra och köpesumma må vara okommenterat, men nationen uttrycker stark optimism kring det nya tillskottet.

Malmö nation har investerat i en ny fastighet. Studenten 4, som den kallas just nu, ligger på Stora Tomegatan i Kulturkvadranten. Fastigheten kommer att ha plats för uppemot 40 studenter.

– Vi fick ett prospekt skickat till oss om att huset skulle gå till försäljning. Då lämnade vi in ett indikativt bud och gick vidare till en budgivning på marknaden, som vi sedan vann, säger Patrik Utterström, kurator på Malmö nation.

För närvarande består byggnaden av hyresrätter, vilket innebär att inflytten kommer att ske i takt med att befintliga hyresgäster säger upp sina kontrakt. Det är svårt att förutse i vilken takt, och när, bostäderna kommer att kunna hyras av nationens egna medlemmar.

Olga Änggård, Malmö nations husförman, förklarar att nationen ser detta som en långsiktig investering och att de välkomnar husets redan befintliga hyres- gäster in i nationen.

– Vi kommer att ha kvar samma hyresgäster och allt eftersom de flyttar ut så kommer vi plocka från vår bostadskö, säger Patrik Utterström.

Olga Änggård kan inte gå in i detalj på vilka som kommer att få flytta in i huset.

– Allt sånt här är inte helt klart, men det är medlemmar som kommer flytta in och vi premierar engagemang på nationen.

Angående hyran för lägenheterna lämnas inga kommentarer. Detsamma gäller köpesumman för byggnaden.

– Det här är ingenting som finansierats genom medlemspengar utan det är en fastighetsekonomi som har finansierat det här köpet och vi anser att det inte finns ett allmänintresse att dela med sig av köpesumman, säger Patrik Utterström.

Han förklarar att ekonomierna för nationens verksamhet och bostäder är separerade.

– Fastighetsekonomin förvaltas av Malmö nations bostäder som har upptagit lån i befintliga bostäder och använt kapital som fonderats från överskott från de fastigheter vi har sedan tidigare. Det vi egentligen har köpt är ett aktiebolag som äger fastigheten, säger Patrik Utterström.

– Vi är väldigt glada att få möjligheten att köpa en så vacker fastighet så här centralt i Lund. Att vi tillsammans med andra nationer tar ansvar för att husera de studenter som vill studera i Lund.