Sju av tio unga tror att det är svårare att passa in i studentlivet om man vill ta det lugnt med alkoholen. Det visar IQ:s senaste nollningsundersökning.
– Alla ska känna sig välkomna oavsett om man väljer att dricka alkohol eller inte, säger Tilde le Clercq, ordförande för Kuratorskollegiet (KK).
Det skulle kunna påstås att Lunds studentliv frodas under nollningstider, då nyblivna studenter gör entré i studentlivet och traditionsenligt välkomnas med olika aktiviteter. Enligt Mojtaba Ghodsi, vd för IQ, ökar oron inför nollningen då studenttraditionerna fokus på alkohol består, medan dagens unga historiskt sett dricker mindre.
– Enligt IQ:s analys finns det ett glapp mellan hur unga är, vill vara och de förväntningar som finns kring att dricka alkohol vid nollning. När detta glapp ökar, ökar även oron.
Mojtaba Ghodsi ser även att den ökade oron kan bero på känslan av fomo, fear of missing out, bland unga.
– Det handlar mycket om att det är svårt för nyblivna studenter att själva stå emot traditionerna. Vi vet även utifrån andra undersökningar IQ gjort kring fomo, att den känslan är väldigt stark hos unga.
När det kommer till att dricka alkohol vid nollning är det inte bara att passa in som oroar studenter. Många känner även att det finns en förväntan på att de ska dricka alkohol. 2017 genomförde IQ en liknande undersökning bland unga 16–23 år. Då var det sex av tio som upplevde att denna förväntan fanns, i dag är det åtta av tio.
Ytterligare siffror från IQ undersökningar visar att drygt var sjätte ung 2017 var orolig för att bli utfryst om de inte deltog i nollningsaktiviteter. I dag är det var femte.
– Studenter är oroliga att missa något som är kul samtidigt som de är rädda att bli utfrysta. Om nollningsarrangörerna i det läget inte tänker bryta normer kring alkohol, då är det svårt för individen att göra det själv.
Många av Lunds olika nationer står som arrangörer under nollningsperioden. Tilde le Clercq, ordförande för nationernas samarbetsorgan Kuratorskollegiet (KK), ser att nationerna har ett ansvar för att nollningen ska välkomna nya studenter på ett bra sätt.
– Nollningen kan bli en första inblick i studentlivet så vi vill att de ska få en bra upplevelse. Som aktiv och ansvarig på nationerna måste man alltid ha i åtanke att visa vad som är okej och inte på nationen.
Enligt Tilde le Clercq ska alla nyblivna studenter känna sig välkomna till nationerna, oavsett om man väljer att dricka alkohol eller inte.
– Vi ser att nationerna har bra interna policyer kring alkoholkultur och hantering vid nollning, så vi har stor tillit till att nationerna sköter detta snyggt helt enkelt.
Var fjärde ung som medverkat i undersökningen känner någon som har blivit pressad eller tvingad att göra något mot hens vilja. Både IQ och KK uttrycker sitt motstånd till alkoholhets och menar på att nollningsperioden ska vara trygg för alla studenter.
– Kuratorskollegiet har ingen intern policy kring alkoholhets utan det är en osynlig regel som finns och det är givet att ingen nation vill ha alkoholhets eftersom det skapar en otrygg miljö på nationen, säger Tilde le Clercq.
I ett samarbete mellan Akademiska föreningen (AF), Lunds universitets studentkårer (Lus) och KK certifieras nationerna i ansvarsfull alkoholhantering. Utöver certifikaten erbjuder KK ansvariga på nationer en kurs som berör hur nationerna uppnår en sund alkoholkultur i främst krogmiljö. Däremot erbjuds nationerna ingen kurs inriktad på hantering av alkohol vid nollning.
– Kurserna och certifikaten uppmanar nationerna att alltid tänka och vara medvetna om sin alkoholkultur, därför har vi inte någon särskilt utbildning just vid nollningstider, säger Tilde le Clercq.
Både IQ och KK får frågan om vem som i slutet av dagen bär ansvaret för studenters alkoholvanor under nollning. Medan Tilde le Clercq uttrycker att hon har svårt att ta ställning i frågan, är Mojtaba Ghodsi tydlig i sitt svar.
– Som enskild individ har man såklart alltid ett ansvar över sig själv, men det kan vara väldigt svårt i nollningssammanhang. Vi påverkas av vår omgivning vilket gör att arrangörerna har ett stort ansvar att säkerställa att varje individ kan fatta ett beslut som är enligt dennes egna preferenser, svarar Mojtaba Ghodsi.
Hit kan du vända dig om du har problem med alkohol
+1177 Vårdguiden – Hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.
Anonyma Alkoholister – Erbjuder hjälp för den som vill sluta dricka.
Alkoholhjälpen – Stöd och hjälp för den som funderar på sitt eller andras drickande.
Alkohollinjen – Stöd och hjälp per telefon för den som funderar på sitt eller andras drickande.
Studenthälsan – Finns tillgängliga för alla studenter vid Lunds universitet och för studenter vid SLU Alnarp och Flyinge.