Från Lund till världens handelspolitik

- in Porträttet

Genom studier i Lund kunde grabben från Vetlanda, Anders Ahnlid, bidra till att skapa det moderna handelssystem vi har i dag.
– Jag fick vara med under globaliserings glansdagar, säger Anders Ahnlid, generaldirektör på Kommerskollegium.

Under EU Days Lund den 16 september deltog den tidigare lundastudenten Anders Ahnlid som talare. Att säga att han genomfört mycket under sin karriär vore en underdrift.

Han har bland annat arbetat som EU-ambassadör, ambassadör i Finland och varit chef för Sveriges representation vid OECD och UNESCO. Listan kan göras lång. I dag är han generaldirektör för Kommerskollegium.

Men hur tar sig en till synes helt vanlig grabb från den svenska landsbygden till världsmaktens korridorer?

Det hela började på det småländska höglandet, där han växte upp utanför Vetlanda. Modern var lärare och fadern jobbade i småhusbranschen.

– Det fanns en öppenhet. Vi diskuterade politiska frågor i vårt hem som gjorde att man tyckte att det var spännande att utveckla samhället, säger Anders Ahnlid.

– Det var under den här tiden man såg många reportage på TV:n om utvecklingsländers utmaningar och problem. Man ville hjälpa dem som hade det svårt.

Som gymnasieelev gjorde Anders Ahnlid bra ifrån sig. Lund var den närmaste studentstaden, och det var dit det bar av. Där studerade han nationalekonomi och statsvetenskap under 80-talets första hälft.

– Jag ville ta tempen på samhället och förstå det bättre.

Anders Ahnlid talade under EU Days Lund den 16 september. Foto: Neo Wikman

Anders Ahnlid minns sin tid i Lund som lycklig.

– Det var trivsamma men arbetsamma år. Det var basen som gav mig möjligheten att få de jobb jag fått.

Anders Ahnlid var också aktiv i olika studentföreningar, som Utrikespolitiska Föreningen.

– Det var väldigt viktigt att få den exponeringen till utrikespolitiken, säger han.

Startskottet på Anders Ahnlids karriär var som journalist. Efter att blivit nekad att skriva för Lundagård och Sydsvenskan fick han jobb som riksreporter på Arbetet. Där arbetade han under sin studietid, och sedan i Helsingborg. Men det var något som inte kändes rätt.

– Jag kom fram till att jag ville göra någonting mer på djupet, och sökte mig då till andra uppgifter.

Det första jobbet han sökte efter sitt karriärbyte var på finansdepartementet. Det fick han inte.

– Jag är väldigt tacksam över att jag inte fick det, för mitt andra jobb som jag sökte var på Kommerskollegium. Det fick jag.

Organisationerna som Anders Ahnlid arbetat för

+
  • Kommerskollegium: Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Kommerskollegium arbetar med att främja internationell handel och bidra till att utveckla handelspolitiska strategier för Sverige och EU.
  • EU: Europeiska unionen är en politisk och ekonomisk union mellan 27 europeiska länder. EU har som mål att främja samarbete inom handel, ekonomi, miljö, säkerhet och mänskliga rättigheter bland sina medlemsstater.
  • OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development): En internationell organisation som arbetar för att främja politik som förbättrar ekonomisk och social välfärd globalt. OECD analyserar och ger rekommendationer för att främja ekonomisk tillväxt, sysselsättning och hållbar utveckling.
  • UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization): En FN-organisation som arbetar för internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation för att främja fred, säkerhet och hållbar utveckling.
  • Världshandelsorganisationen (WTO): En global organisation som reglerar internationell handel mellan länder. WTO:s huvudsakliga syfte är att främja frihandel genom att övervaka och underlätta internationella handelsavtal.

Så kom han igång. Från sitt första jobb som utredare på Kommerskollegium till rollen som Sveriges ambassadör för OECD, har handelspolitiken alltid varit den röda tråden för Anders Ahnlid.

– Det är få saker som är så intellektuellt intressanta som att försöka få till stånd ekonomiskt gynnsamma resultat givet de politiska begränsningar som finns inom handelspolitiken.

Men det var i Bryssel som EU-ambassadör, mitt under flera av Europas största kriser, som förmågan att navigera i komplexa situationer verkligen sattes på prov.

– Det var det mest utmanande jobbet jag har haft. Det började med Majdandemonstrationerna i Kiev och fortsatte med Rysslands annektering av Krim och krig i östra Ukraina.

– Vi hade också en flyktingkris, en eurokris, en terrorkris, och en Brexitkris.

I Bryssel arbetade Anders Ahnlid som EU-ambassadör under flera stora kriser i Europa. Foto: Neo Wikman

Hela den här perioden var en prövning för Anders Ahnlid. Sen kom, till råga på allt, pandemin och kriget. Men det blev någon annans bekymmer, för han flyttade till Helsingfors för att tillträda den betydligt lugnare rollen som Sveriges ambassadör i Finland.

– Det var den roligaste posten, säger Anders Ahnlid. Jämfört med Bryssel där det var kris på kris var det en väldigt positiv upplevelse att få vara med och utveckla en bilateral relation mellan två grannländer med gamla historiska anor tillsammans.

När Anders Ahnlid blickar tillbaka på sin karriär är han nöjd.

– Jag är väldigt privilegierad, för att ha fått jobb som varit väldigt stimulerande och roliga. Jag fick vara med under globaliseringens glansdagar och förhandla fram vad som är det globala handelssystemet i dag.

Trots att Anders Ahnlid är tacksam över det arbete han gjort, och varit en del av flera avgörande internationella förhandlingar, känner han en viss frustration över att alla mål inte har uppfyllts.

– Det känns utmanande att de aspirationer och mål vi hade med det här systemet [det globala handelssystemet] inte förverkligades.

– Jag blickar tillbaka till den tiden då vi var med att få in Kina i Världshandelsorganisationen år 2001. Då var förhoppningen att om man inlemmade landet i ett vinstbringande handelssystem, skulle det också ändra landet. Så blev det inte.

Dessa tankar visar hur han ser på framtiden

– Det är så beklämmande att se hur demokratierna är på tillbakagång runt om i världen. Utmaningarna mot demokratin i väst är också bekymmersamma.

– Vi har det här kriget, som är en utmaning av en art som verkligen är existentiell för vårt sätt att leva. Vi har hela klimatomställningen ovanpå det, och vi ser återigen svält och elände på många håll.

Framtidsprognosen ser dyster ut. För Anders Ahnlid personligen återstår dock ett år som generaldirektör på Kommerskollegium, men vad som händer därefter är osäkert. Han skämtar om att återuppta sina doktorandstudier vid statsvetenskapliga institutionen här i Lund.

– Jag har inget emot att fortsätta arbeta efter detta, säger Anders Ahnlid. Jag har förhoppningsvis fortfarande en del att bidra med.

4 råd till den som vill jobba med utrikes- och handelspolitik

+

Anders Ahnlid har en del råd att ge till studenter som är intresserade av en karriär inom utrikes- och handelspolitik.

  1. Följ din magkänsla. Gör det som är roligt och verkligen intressant.
  2. Var nyfiken, följ med i dagsaktuella frågor och läs lämpliga ämnen.
  3. Läs viktiga språk, och språk som blir viktiga i framtiden, till exempel arabiska.
  4. För den som är intresserad söker Kommerskollegium praktikanter till vårterminen.