I lördags mottog den amerikanska författaren Joyce Carol Oates det nyinstiftade hederspriset Sjöjungfrun på Bokmässan i Göteborg. I en berörande intervju med Karolina Ramqvist fördes publiken genom teman om Oates författarskap och litteraturens kraft.
Stämningen är förväntansfull i den fullsatta salongen. Läsare från hela landet har vallfärdat till Bokmässan i Göteborg för att bevittna en av vår tids mest framstående amerikanska författare – Joyce Carol Oates. En susning går genom publiken när den 86-åriga Oates stiger upp på scen. Trots att Sjöjungfrun är långt ifrån det första litteraturpriset hon har mottagit är Oates märkbart berörd över hedersutmärkelsen när hon tar emot den handsnidade sjöjungfrustatyetten av Bokmässans programchef Oskar Ekström.
– Detta är det första [pris] som är så utsökt – en slags abstrakt sjöjungfru: en individ som råkar vara kvinna men som egentligen är en andlig varelse, säger Joyce Carol Oates.
Sedan hennes litterära debut år 1964 har Oates publicerat 58 romaner, otaliga noveller och flera diktverk. Romanerna illustrerar utmanande teman om våld, sexualitet, förtryck och relationer, ofta invävda i en mörk gestaltning av det amerikanska samhället. Oates drar sig inte för att förkroppsliga våra värsta mardrömmar, något som kontinuerligt har ifrågasatts under hennes karriär. Publiken delar Oates förtret när hon återger förväntningarna som ställs på henne som kvinnlig författare:
– Jag tror inte att folk hade sagt till en manlig skribent: ”Varför är ditt skrivande så våldsamt?”. Då skulle jag förklara att skrivandet i sig inte är våldsamt: skrivandet är en konst och en bok är dess estetiska resultat. Inom det kan jag skriva om våldsamma handlingar som rör människan – för att jag skriver om just människor, inte om våld, avslutar Oates med eftertryck.
Majoriteten av personerna i publiken är äldre kvinnor, alla med en synlig beundran för författaren uppe på scenen. I sina böcker placerar Oates ofta kvinnan i rampljuset, många gånger genom att belysa de många kamper kvinnor behöver utkämpa i det amerikanska samhället. När hennes verk Det var vi som var Mulvaneys utsågs till månadens bok i Oprah Winfreys bokklubb nådde den många kvinnor som såg en spegling av sitt eget liv i Oates böcker, vilket författaren berättar var väldigt betydelsefullt för henne.
– Personer började läsa mina verk som aldrig tidigare haft en tanke om att läsa skönlitteratur, säger Oates.
Litteraturens betydelse för den amerikanska författaren är uppenbar. Hennes kärleksförklaring till den tryckta boken får publiken att längta efter att bläddra bland dess sidor och svepas med i orden. Trots att Oates är aktuell med romanen Snitt är hon redan i färd med att skriva sin 59:e bok, denna gång ett porträtt om sorgeprocessen kring närståendes bortgångar. Om boken faktiskt hamnar i bokhyllan återstår dock att se:
– Jag vet aldrig hur en bok kommer att bli tills jag har skrivit den, säger Joyce Carol Oates leende.