Under eftermiddagen den 9 oktober kommer man att kunna snabbtesta sig anonymt för hiv och syfilis på Kalmar nation i Lund. Pop-up-mottagningen lovar snabba provsvar – helt anonymt.
Den 9 oktober och den 13 november kommer Checkpoint Skåne att erbjuda studenter att anonymt snabbtesta sig för hiv och syfilis på Kalmar nation. Pop-up-mottagningen är ett pilotprojekt som har startats i ett samarbete mellan Lunds universitet, RFSL Rådgivningen Skåne och Kuratorskollegiet.
– Vi blev kontaktade av universitetet och Studenthälsan om det här projektet och vi hoppade på direkt, det kändes väldigt värdefullt. Vår nation har en internationell och hbtq-vänlig profil, så de tyckte att just Kalmars passade bra, säger Gustaf Morenius, kurator på Kalmar nation.
Cihan Arikan jobbar på RFSL och är projektledare i pilotsamarbetet med Lunds universitet och Kalmar nation. Han berättar om hur ett besök till pop-up mottagningen går till.
– Besökaren är helt anonym. Vi kommer inte att fråga om id-handling eller dokumentera besöket i någon journal. Man kan testa sig för hiv och syfilis genom ett blodprov som man tar med ett litet stick i fingret. Provsvaren får man inom någon minut, så man behöver inte gå runt och vara orolig i flera veckor, som det ofta är när man testar sig genom vårdcentralen.
Men man behöver inte testa sig för att göra ett besök på mottagningen.
– Utöver provtagning kan man komma och prata med oss om sex och njutning från alla olika perspektiv. Det kan vara skönt att prata med oss som är helt öppna och icke-dömande, säger Cihan Arikan.
Han menar att Checkpoint Skånes närvaro på nationen är viktig från flera olika perspektiv.
– Sjukvårdssystemet kan vara väldigt svårt att navigera i, särskilt om man inte pratar svenska. Vi har just nu personal som kan hålla besöket på åtta olika språk så att man känner sig trygg och förstår alla termer, och kan få hjälp att söka sig vidare till vården om det så behövs.
Kalmar nation ser positivt på initiativet.
– Vi skulle gärna göra fler liknande saker i framtiden. Vi får se om det då blir i samarbete med universitet och RFSL eller några andra aktörer, men vi vill absolut erbjuda saker som främjar det studiesociala utöver festande. Vi hoppas att folk känner att det är ett värdefullt tillägg till studentlivet, säger Gustaf Morenius.