Så överlever du bokmässan

- in Kultur & Nöje

Varje år i slutet av september samlas läsare, förläggare och andra kulturpersonligheter på Svenska mässan i Göteborg för kulturårets motsvarighet till fullmånen: Bokmässan. I år fyllde mässan 40 år och Lundagård var där. Florencia Larrosa, inbiten bokmässebesökare, sammanfattar några tips till den nyfikne som börjat planera sin resa till nästa års mässa.

Bokmässan är ett av Kultursveriges största evenemang, vilket gör att det kan kännas överväldigande att åka dit. Vart ska man bo? Vart kan man äta? Vad gör man som student på bokmässan? Jag har besökt mässan tre år i rad med en vän och har kommit på en del tips om hur man maxar helgen.

För det första, det är viktigt att fixa biljetterna. Om man har, som jag, kontrollbehov går det att fixa snabbt på Bokmässans webbsida. Men om du är en tidsoptimist så kan du andas ut : min vän köpte sina biljetter kvällen innan vi skulle åka och fick plats. Det går även att köpa dem i entrén. Som student kan man också köpa en biljett där inträde till seminarier ingår. Inträdet kostar ca 245 kr per dag och det går till och med att köpa ett seminariekort för helgen (lördag och söndag) för 445 kr.

Joyce Carol Oates på Bokmässan i Göteborg.
Foto: Neomi Algani

Du kanske läser detta nu och tänker: varför skulle jag lägga pengar till att gå på seminarier? För att på bokmässan får man delta på samtal som är ”once in a lifetime”-upplevelser. Jag fick till exempel uppleva en livs höjdpunkt förra året när jag fick både delta på seminarium om Jonas Hassen Khemiris Systrarna och fira Camilla Läckbergs 20 år som författare. I år var till och med Joyce Carol Oates där! Jag planerade tyvärr dåligt och missade det.

På tal om planering, så MÅSTE man titta på bokmässans program innan man åker. Det finns så många intressanta samtal och aktiviteter som är lätt att missa annars. Min största tips är att beställa fram ett fysiskt program (helt gratis!) på webbsidan. Sedan, när man har gått igenom programmet, kan man spara samtalen man är mest sugen på i appen. På det sättet slipper du att bära det fysiska programmet, och det finns plats kvar i din ryggsäck till nyinköpta böcker.

Tack och lov finns det massor med hostell och hotell i Göteborg, men det är värt att planera i förväg – bokmässan är ju populär. Min vän och jag brukar bo på samma hostell varje gång, men man kan var lite mer roligt än oss och testa olika. Just där vi brukar bo kostar ett rum för två personer (alltså ett enskild rum) ca 400 kronor per natt, men det finns såklart möjlighet att dela rum med andra besökare för en minskad pris.

Något som är viktigt att tänka på när man bokar boende är transport och plats. Där vi brukar bo ligger nära spårvagnen så det går att ta sig fram och tillbaka från mässan -då känner man sig som en riktig göteborgare. Det finns dessutom flera restauranger och barer omkring vilket är en stor bonus efter en lång kulturell dag på mässan. Det finns inget bättre än att diskutera det man har sett under dagen över ett eller två glas.

Min vän och jag brukar ta en stadig frukost innan mässan för att spendera vår budget på böcker istället, eftersom maten brukar vara väldigt dyrt. Men de gångerna som vi har behövt käka något under våra besök så har vi ätit på salladsbaren (ca 145 kr) eller på de foodtrucks från olika länder som de ibland har nära matmarknaden (mellan 145 och 165 kr).

Ett av många bokerbjudanden hos en av mässans över 777 utställare. Foto: Neomi Algani.

Om du redan samlat på dig en del böcker i din läslista så har flera förlag ett JÄTTESTORT erbjudande på pocketböcker, som den klassiska 4 pocketböcker för 199 kr eller 2 storpocket för 199 kr. Mindre förlag har också olika erbjudanden med böcker som inte är så populära och som man annars inte skulle hitta. Så passa på!

Har du redan alldeles för många olästa böcker i din bokhylla? Ingen fara! Det finns olika mat- och designmarknader inne på mässan om du vill köpa någon fin souvenir. I år köpte jag till exempel en massa stickers från en göteborgsk illustratör. Jag var också sugen på att köpa choklad eller oliver från matmarknaden. Det blev det inget av den här gången, men tack och lov så finns bokmässan varje år!