UKÄ:s chef anlitade sin gamla coach som oberoende utredare

- in Nyheter

För att sänka konsultkostnader anlitade Universitetskanslersämbetets generaldirektör Martin Norsell en tidigare coach utan offentlig upphandling. Utredningen blev försenad och dyr. Dessutom fick coachen vara delaktig i känsliga diskussioner och personalfrågor inom myndigheten. Det visar en granskning från Dagens Nyheter (DN). 

I februari 2024 riktade Statskontoret skarp kritik mot Universitetskanslersämbetets (UKÄ) omfattande konsultinhyrningar. Kritiken fick Martin Norsell, nytillträdd generaldirektör för UKÄ, att initiera en utredning för att klargöra omständigheterna kring myndighetens konsultkostnader. 

Martin Norsell kontaktade en tidigare coach från sin tid som rektor vid Högskolan Dalarna och bad honom genomföra utredningen. Enligt uppgifter till DN kom parterna i mars överens om ett arvode på 1 100 kronor i timmen. Utredningen skulle sedan vara klar senast den 30 april. Slutrapporten levererades dock först i augusti, tillsammans med en faktura på 1,2 miljoner kronor. En oberoende utredning visar dessutom att coachen fick hjälp av sin son och sin svärson i arbetet.

Vad är UKÄ?

+

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är en svensk statlig myndighet som ansvarar för kvalitetssäkring och tillsyn av högskolor och universitet. Dess huvuduppgifter inkluderar att bedöma utbildningskvalitet, genomföra utvärderingar av lärosätenas verksamhet, samla in statistik samt ge råd och stöd till utbildningsinstitutioner. UKÄ arbetar för att säkerställa att högre utbildning och forskning håller hög kvalitet och följer nationella och internationella standarder. Myndigheten lyder under Utbildningsdepartementet och leds av en generaldirektör.

Någon offentlig upphandling genomfördes heller inte. Martin Norsell menar att upphandlingen skulle ha gjort projektet dyrare och fördröjt arbetet ytterligare. 

– Mitt fokus var att få stopp på blödningen, säger han till DN, med hänvisning till Statskontorets rapport. 

Rapporten visade att UKÄ spenderat 46 miljoner kronor på konsulter mellan 2021 och 2024.

Inblandad i känsliga interna frågor

Den tidigare coachen var involverad i fler frågor än bara konsultutredningen. Enligt DN deltog han i känsliga interna diskussioner. Bland annat i personalfrågor om vilka anställda som skulle arbetsbefrias och i vilken ordning information skulle spridas inom organisationen. Tidningen har tagit del av mejl där Martin Norsell vidarebefordrat medarbetares mejl till konsulten med kommentarer som ”suck”, ”hummm, ibland undrar man” och ”sprid inte”. 

Martin Norsell försvarar sin kommunikation med konsulten och menar att endast ett fåtal av de hundratals mejl som skickats kan ha innehållit olämpliga formuleringar.

Dock anser Patrik Hall, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet, att Martin Norsells agerande är ”fruktansvärt olämpligt” och att det är viktigt att en generaldirektör är försiktig med hur officiella mejl hanteras.

Utbildningsministern reagerar

Även efter att utredningen avslutats fortsätter coachen att agera som Martin Norsells personliga chefscoach. Samtidigt har UKÄ anlitat ytterligare en konsult för medierådgivning, trots att myndigheten har en egen kommunikationsavdelning med fem anställda.

Utbildningsminister Johan Pehrson har kallat upp Martin Norsell till ett möte på utbildningsdepartementet för att diskutera händelserna.