Klart: Regeringen godkänner att samiska kranier återlämnas

- in Nyheter

Regeringen har nu godkänt att Lunds universitet återlämnar två samiska kranier ifrån Historiska museets arkiv.
– Det är ett erkännande av statens kränkningar, säger Kerstin Andersson vid Lule-Bodens sameförening.

De samiska kranierna har förvarats i Lunds universitets anatomiska samling sedan 1875 och är nu arkiverade på Historiska museet. I mars i år begärde Lule-Bodens sameförening att kranierna skulle återföras, vilket universitetets rektor Erik Renström godkände i september. I förra veckan kom det sista klartecknet från regeringen.

Kerstin Andersson, same med anor från Gällivare- och Luleå-trakten säger att beslutet var glädjande, men väntat.

– Det är ett trauma och därför är det viktigt att kvarlevorna som finns i Lund äntligen ska återbördas till området som de en gång togs ifrån, säger hon.

Återlämningen är en del av den försoningsprocessen, att repatriera samiska kvarlevor från svenska museer. Kerstin Andersson är kritisk till att regeringen inte tar sitt ansvar för finansiering av värdiga återbegravningar. Hon menar att det var staten som en gång stod bakom gravplundringen och att det nu är statens ansvar att bekosta återbegravningen.

– Det var statligt finansierade människor som ägnade sig åt gravplundring. Därför ska staten också betala. Samer ska inte behöva betala för att återbegrava sina anfäder och anmödrar.

Nu är det universitetet och Svenska kyrkan som står för kostnaderna, utan ekonomiskt stöd ifrån regeringen. Svenska kyrkan har avsatt medel för att bistå vid begravningar på kyrkliga begravningsplatser. Enligt Sara Virkelyst, projektledare vid Lunds universitet, kan kostnaderna vara allt ifrån eventuell provtagning av kvarlevorna, arbetskostnader och återbegravningsceremonin. Men detta hindrar inte planerna för återbegravningen.

– Vår lilla arbetsgrupp har ett möte i slutet av november för att planera ceremonin och diskutera var de ska begravas. Vi räknar med att genomföra återbegravningen under våren 2025, säger Kerstin Andersson.

Det här är andra gången Lunds universitet återlämnar samiska kvarlevor. För två år sedan överlämnades ett kranium från Arjeplog. Kvarlevor av ytterligare fyra samer finns fortfarande kvar i universitetets arkiv. Det är endast de lokala sameföreningarna som kan lämna krav för återlämnade.

Lundagård har sökt utbildningsminister Johan Pehrson, som inte svarat.

Läs mer:

Återlämning av samiska kranier nära

Sameförening begär att få tillbaka samiska kvarlevor från LU

”Det är inte bara samisk historia. Det är svensk historia”