Den Svenska Björnstammen på Mejeriet: ”Lundastudenter sticker ut”

- in Intervju, Kultur, Kultur & Nöje, Nyheter

Den Svenska Björnstammen har en stor variation på sina låtar och beskriver sin musik som en blandning av pop på svenska, folkmusik och elektroniskt. Den 5 och 6 oktober spelade de i Lund på ett utsålt Mejeriet. Lundagård var på plats för en intervju med medlemmarna Åke Olofsson och Petter Frisendahl.

Vi möter upp Åke Olofsson och Petter Frisendahl, två av de sex medlemmarna i Den Svenska Björnstammen, på Mejeriet innan deras spelning senare på kvällen. Bandets senaste låt, ”Gråt”, som släpptes i slutet av september är en gammal låt skriven av artisten Alina Devecerski.

– Mattias (Göransson, bandmedlem) hörde låten och lärde sig spela den innan den släpptes. Jag tror Mattias inte tyckte om hur den lät, men han älskade låten, säger Åke Olofsson.

De berättar hur det inte blev något mer utav låten förrän bandmedlemmen Dan Brännvall skrev klart den.

Bandet har tidigare spelat i Lund på olika studentevenemang, bland annat på en champagnefrukost på en innergård, och på Mejeriet berättar de att de har jättegoda erfarenheter av tidigare konserter

– Det är kul att spela ”Vart jag mig i världen vänder” på en studentklubb klockan 23.30, det är inte kul att försöka spela en ballad, säger Åke Olofsson.

– Folk står bara och pratar, och jag förstår dem. De har druckit 18 öl och vill hänga med sina vänner. Det kan vara mycket fokus på att umgås.

– Studenter är skit, säger Petter Frisendahl och skrattar skämtsamt.

Publiken tenderar ofta att tappa koncentrationen på sena spelningar.  Petter Frisendahl säger att det dock är väldigt bra fokus på Mejeriets konserter.

– Lundastudenter sticker ut som extra fokuserade, säger Åke Olofsson.

Den Svenska Björnstammen på scen under deras konsert på Mejeriet. Bandet slog igenom med låten ”Vart jag mig i världen vänder” 2011. Foto: Elin Hilling

Trots att bandet trivs på scenen så finns det spelningar som varit mindre bra. De berättar historier om hur flaskor som kastats på vakter och att folk blivit alldeles för fulla i publiken.

– En konsert var jobbig, då kom det en sångare från ett känt band tillsammans med sin flickvän, som dansade i publiken. Då visade han med handen hur han skulle skära av mig halsen. Sedan kastade han in flaskor i loungen och när han försökte komma in så började han brottas med en ljudtekniker, berättar Åke Olofsson.

De har lärt sig vilka ställen de kanske inte måste spela på och tycker det är konstigt hur vissa går på konserter med artister de avskyr.

– Oftast är det en tjej och en kille, där killen verkar lite svartsjuk. En gång stod det en kille en meter ifrån mig, på en ganska liten spelning, och pekade finger. Tjejen typ gråter medan han bara hatar oss, det var en väldigt underlig vibb, säger Åke Olofsson.

– De hade ett gemensamt intresse, men från varsitt håll.

Att lyckas i musikbranschen är inte enkelt, det gäller att ligga i och fortsätta släppa musik även om ingen lyssnar.

– Det tar väldigt lång tid att bli etablerad musiker. Man måste släppa många låtar innan man ens kan få en spelning. Det kan finnas en bild av att det skall gå fort, för man känner oftast bara till låtarna artisterna breakar med, förklarar Åke Olofsson.

– Man skall inte gräva ner sig för att ingen lyssnar i början utan man skall vara konsekvent och man måste göra klart saker innan man släpper dem.

De själva känner ingen press när de släpper musik.

– Man kan alltid skylla på sina bandkollegor om det uppstår problem, säger Petter Frisendahl med glimten i ögat.

Den Svenska Björnstammen beskriver sin musik som en blandning av pop, folkmusik och elektroniskt. ”Gråt” är deras senaste singel, ursprungligen skriven av Alina Devecerski och färdigställd av bandet. Foto: Elin Hilling

Det finns ingen artist bandet drömmer om att spela med. De berättar att de inte brukar samarbeta så mycket med andra. Åke Olofsson förklarar att det absolut finns vissa artister som är lukrativa att jobba med då de har en stor publik, men att viljan inte varit så stor att något blivit av. De förklarar hur Den Svenska Björnstammen får inspiration till sina egenskrivna låtar.

– Man får en kick. Det känns som att det har börjat när vi har spelat ihop samtidigt, berättar Petter Frisendahl.

– Det är väldigt sällan vi har en plan från början utan det blir vad det blir oftast, säger Åke Olofsson.

– Vi kanske inte har bestämt vad låtar ska handla om utan man tolkar vad någon sjunger i början och försöker haka på, fortsätter Petter Frisendahl.

Den Svenska Björnstammen jobbar två dagar i veckan med bandet, utöver turnerandet. Resten av tiden sysselsätter de sig med annat.

– Jag producerar och skriver musik åt andra. Du [Petter Frisendahl] jobbar med annat också, säger Åke Olofsson.

Framtiden för Svenska Björnstammen ser ljus ut. Då tre av medlemmarna fått barn i år blir det lite färre spelningar än vanligt, men det kommer mer musik framöver.

– Det är bara att kämpa på, säger Petter Frisendahl.