Nu blir universitetet vegetariskt

- in Nyheter

Vegetarisk mat blir standard vid Lunds universitets alla evenemang. Så lyder de nya riktlinjerna från universitetsledningen.
– Vegetariskt ska alltid gå i första hand, säger Claes Nilén, miljöchef vid Lunds universitet. 

Vid universitetets framtida konferenser, möten, representation och event kan deltagarna räkna med att det blir vegetarisk mat som står på menyn. Vegetariskt ska nämligen bli den nya standarden på LU:s evenemang. Beslutet har nyligen tagits av ledningen med målet att fler ska välja bort kött.

Direktiven är en del av ett hållbarhetsarbete som pågått vid universitetet i många år. Redan i dag är det flera delar av LU som väljer vegetariskt i första hand men nu ska standarden utvidgas och gälla överallt.

– Det har kommit fler och fler rapporter om att det är avgörande att minska andelen kött som säljs till event. Det har också blivit en större efterfrågan på vegetarisk mat, inte minst från alla som verkar runt universitetet, säger Claes Nilén, miljöchef vid Lunds universitet.  

Claes Nilén, miljöchef vid Lunds universitet.
Foto: Privat

Det är dock inte tal om något köttförbud. Det är fortfarande möjligt att välja köttalternativ, men då måste det specialbeställas. Dessutom ska det i så fall vara naturbeteskött, ekologiskt eller svenskt kött, berättar Claes Nilén.  

Riktlinjerna handlar inte bara om att göra vegetariskt till standard. Utöver det ska vissa produkter också vara ekologiska och Fairtrade-märkta, till exempel när det gäller socker, kaffe, te och mjölk. Även närproducerat och säsongsanpassat ska prioriteras extra.

Samma mål gäller också hos universitetets restauranger och kaféer. Claes Nilén berättar att det till exempel kan handla om att vegetariskt ska vara ett förstahandsalternativ på deras menyer, eller åtminstone lyftas mer.

Blir det några konsekvenser om riktlinjerna inte följs? 

– Nej, det blir inga konsekvenser, det blir mer ett konstaterande att man nästa gång får försöka följa det så gott det går, säger Claes Nilén.