Studenttiden är en tid präglad av idealism, lättja och fest. Men när går vi för långt in i studentbubblan och blir världsfrånvända och outbildade? Maria Henricsson om faran med att isolera sig i studentlivets bekväma kretsar och förlora kontakten med det verkliga livet utanför universitetsväggarna.
Detta är en opinionstext i Lundagård. Skribenten svarar för åsikter i krönikan.
Studenttiden är en konstig tid i livet. Man har precis blivit vuxen, flyttat hemifrån och börjat stå på egna ben. Föreläsningar och tentor varvas med festande, dejtande och sociala evenemang. Det är lätt att bli uppslukad av studentbubblan och glömma bort att det finns en omvärld.
Det är förstås inget fel i att leva i studentbubblan. Det är faktiskt ganska trevligt. Som vi alla är varse är studenttiden kort, om man inte ska lyssna på det gamla citatet ”plugga gör man i Uppsala, ligga gör man i Lund” som då syftar på överliggare och inte något annat.
Under studietiden ska sättet att se på världen, utmanas och ändras. Inte under någon annan tid i livet lever man på hopp och framtidstro på samma sätt. Studenten ska tro att alla världens problem går att lösa och att de andra vuxna antingen inte fattar någonting eller är inkompetenta.
Det har aldrig varit enklare att hålla sig uppdaterad kring aktuella händelser. Numera finns nyheterna till och med på sociala medier. Det är nästa imponerade att studenterna lyckas undvika att veta vad som händer runt omkring dem. För det är besynnerligt att de har stenkoll på det senaste virala videoklippet, men inte vet någonting om det misstänkta mordet på Linero – och att de inte ser ett problem med det.
I vilken ålder börjar man intressera sig för omvärlden? För jag hoppas att den åldern kommer snart för alla Lundastudenter. Attityden ”om det inte kommer på tentan eller händer på festen är det inte värt att veta” måste bort. Vi måste ibland blicka utanför vår bubbla och se omvärlden, oavsett hur mörk och dyster den må vara. Nyheterna är inte alltid roliga. Men oavsett hur världen ser ut torde studenterna vara intresserade av världen. Det är ju vi som ska förändra den.
För att förändra samhället måste man förstå det. Och nej, man behöver inte kunna rabbla alla dagens TT-texter, men kika lite då och då och få lite koll. Att inte låta en Tiktok-algoritm välja vilka nyheter som når en eller anta att andra runtomkring ska uppdatera en. Precis som med studierna måste du ta eget ansvar och hålla dig à jour. Hur många av er hade vetat att USA-valet hålls i veckan om det inte vore för sociala medier? Förstår ni då hur mycket annat ni missar för att er algoritm inte visar er det?
Tyvärr kommer den här krönikan inte att nå dem som behöver läsa den. De kommer aldrig att gå in på Lundagårds hemsida och klicka på den. Men om du behöver känna dig bättre kan du i alla fall hävda att du inte är en del av det här problemet eftersom du faktiskt läser Lundagård. Det unnar jag dig.