LSFP-motioner skapar oro på SSK: ”Medlemmar trakasserade”

- in Nationer, Nyheter, Studentliv

Två motioner som vill att Sydskånska nationen ska göra offentliga politiska uttalanden till stöd för Palestina har lett till stök vid nationsmöten. Liknande motioner har lämnats in vid flera nationer. Interna dokument som Lundagård tagit del av knyter motionerna till Lund students for Palestine (LSFP).

I samband med ett nationsmöte på Sydskånska nationen (SSK) i september uppstod irritation mellan flera av deltagarna på mötet och SSK:s styrelse. Mötet var bland annat till för att välja in nya aktiva i nationens utskott och välkomna nya studenter till nationen – men så blev inte fallet.

Talartider överskreds, ordföranden överröstades och dagordningen respekterades inte, berättar nationens kurator Noa Liungman.

– En grupp personer kom dit med en aktiv agenda att störa nationsmötet. Andra av våra medlemmar kände sig trakasserade och flera lämnade mötet för att de kände sig obekväma, säger han.

Anledningen till stöket var att en grupp personer protesterade mot att två motioner de lämnat in till mötet inte togs upp.

Motionerna yrkar bland annat på att SSK ska göra ett uttalande till förmån för ”mänskliga rättigheter och studenters rätt att protestera för den palestinska frihetsrörelsen”. Uttalandet riktar kritik mot avhysningen av ”Palestinagård” – tältlägret i Lundagård – och menar att universitetets ramverk för studentengagemang är för snäva.

SSK:s inspektorat, som är ansvariga för att tolka nationens stadgar, menar att motionerna strider mot SSK:s stadgar. Enligt stadgarna ska nationen verka i en demokratisk anda för alla människors lika värde och vara religiöst och politiskt obunden.

En av motionerna vill att SSK ska signalera i sina offentliga kanaler att nationen fördömer universitetets och svenska statens agerande i förhållande till kriget i Gaza. Nationens inspektorat menar att motionerna går stick i stäv med stadgarnas krav på politisk obundenhet och att de därför inte kan behandlas.

– Vi bedriver inte påverkanspolitik. Vi bedriver inte studiebevakande politik – det har vi kårerna till. Och vi bedriver heller inte intressefrågor för särskilda grupper av medlemmar. Då hade vi behövt bli en annan typ av organisation, säger Noa Liungman.

Motionsförfattarna menar att uttalandet är en förlängning av SSK:s ambition att verka i en demokratisk anda.

– Jag tycker att det är jättemärkligt att man vägrar att ens lyfta motionerna på ett möte så att vi i alla fall kan diskutera frågorna, säger en av motionsförfattarna till Lundagård.

De upplever att den demokratiska processen vid nationen har blivit vingklippt.

– Det är ett maktmissbruk.

Nationen får inte driva politiska frågor enligt stadgarna. Vad menar ni att nationen skulle kunna göra annorlunda?

– Att vara politiskt obunden betyder att man inte håller fast vid en politisk hållning. Det betyder inte att man inte kan fatta politiska beslut och det har de gjort flera gånger förut, säger en av motionsförfattarna.

Sydskånska nationen. Foto: Alexandra Roslund

SSK är inte den enda nationen i Lund som mottagit motioner av liknande slag. Även Kalmar nation och Blekingska nationen har fått in snarlika skrivelser. 

Kalmar nations kurator Gustaf Morenius skriver i ett mejl till Lundagård att nationens Seniorskollegium inte anser att motionerna är förenliga med deras stadgar och att de därför inte kommer att behandlas på något nationsmöte.

Så även på Blekingska nationen, som också har valt att inte ta upp motionerna med hänvisning till nationens stadgar, berättar Kåre Bergengren, kurator på Blekingska nationen.

Att tre nationer mottagit nästan identiska motioner samtidigt är ingen slump. Även om motionerna är signerade av enskilda privatpersoner som är medlemmar vid de respektive nationerna, är initiativet sanktionerat av Lund students for Palestine (LSFP). Det framkommer av ett internt mötesprotokoll från LSFP som Lundagård har tagit del av.

I mötesprotokollet står det att situationen på SSK är ”en enda röra”. I dokumentet skriver LSFP även att nationerna Kalmar och Blekingska valt att inte behandla de inskickade motionerna och att de väljer att ”fokusera på SSK för stunden”.

En av motionsförfattarna Lundagård har talat med menar dock att hon inte har några band till LSFP.

Men det står i LSFP:s interna dokument att ”vi pratar med Lundagård om SSK”. De enda personerna vi har pratat med är ju ni. Är inte det en ganska tydlig koppling till LSFP?

– Det kan jag inte kommentera. Det får ni ta upp med LSFP, säger en av motionsförfattarna.

Lundagård har sökt LSFP, men inte fått något svar.

Noa Liungman hoppas att gruppen som står bakom motionerna hittar andra forum där de kan driva frågan.

– Vi har många politiskt aktiva på nationen och jag hoppas verkligen att de hittar ett sätt att driva de här frågorna som är jätteviktiga för dem. Men nationen är fel plattform för det. Vi är en opolitisk verksamhet, säger han.