Raoul Wallenberg-institutets bibliotek för mänskliga rättigheter vid Lunds universitet riskerar nedläggning på grund av bristande ekonomiska resurser.
– Det är vår plats, där vi studerar och umgås. Studieplatserna är nästan alltid fyllda, säger studenten Edwina Magnus.
Biblioteket, med sina 30 000 böcker, är en viktig resurs för forskning och utbildning. Det anses vara det största biblioteket i sitt slag i norra Europa. På juridiska fakulteten ges en masterutbildning i mänskliga rättigheter, och studenterna där använder ofta bibliotekets samlingar i sina studier.
Enligt institutets chef, Peter Lundberg, har biblioteket varit i ekonomiska svårigheter under flera år. Nu står det på gränsen till nedläggning om inte finansiering från staten beviljas, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.
– Tre miljoner kronor per år behöver vi för att klara biblioteket. Vi kan inte använda biståndspengar till detta. Det här kräver en annan finansieringsform, säger Peter Lundberg till Dagens Nyheter.
Om Raoul Wallenberg-institutet
+Institutet är uppkallat efter diplomaten Raoul Wallenberg som under andra världskriget räddade tusentals judar undan Förintelsen. Institutet grundades för 40 år sedan som en oberoende institution vid Lunds universitet och arbetar för folkrätt, mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd.
Masterprogrammet i international human rights law är ett samarbete mellan juridiska fakulteten och Raoul Wallenberg-institutet.
Förutom behovet av finansiering för biblioteket söker institutet ytterligare medel för forskning och professorer. Peter Lundberg har därför skrivit till regeringen och begärt stöd från samma utgiftsområde som Chalmers och Handelshögskolan tillhör, med en ansökan om ett årligt extra anslag på tio miljoner kronor.
– I en värld av oro och relativisering av mänskliga rättigheter, känns det oerhört olyckligt att behöva lägga ner ett så här viktigt bibliotek, säger Peter Lundberg till tidningen.
”Det är vår plats”
En som är rädd för att biblioteket ska tvingas stänga är Edwina Magnus, student på masterprogrammet i international human rights law samt biblioteksassistent. Hon beskriver biblioteket som en oumbärlig mötesplats, både socialt och akademiskt.
– Vi som läser masterprogrammet har tillgång till biblioteket dygnet runt. Det är vår plats, där vi studerar och umgås. Studieplatserna är nästan alltid fyllda, säger Edwina Magnus.
Bibliotekets roll är inte bara viktig för studenterna i Lund utan har betydelse för hela universitetsvärlden, menar Edwina Magnus. Förutom att erbjuda unika samlingar inom mänskliga rättigheter, bidrar biblioteket med fjärrlån till andra lärosäten.
– Om biblioteket stänger är det inte bara de som har det här som pluggställe som hade drabbats. Det är verkligen hela universitetet och alla andra universitet som vi skickar ut delar av den här unika samlingen till, säger hon.
Lundagård har sökt utbildningsminister Johan Pehrson (L).