Hur många år i förväg bör man söka sommarjobb eller praktik? Lundagårds politiska krönikör Nicolas Jendi undrar om inte arbetsmarknaden blivit alltför rigid och uppstyrd.
Detta är en opinionstext i Lundagård. Skribenten svarar för åsikter i krönikan.
Den som vandrar omkring LUX kan observera att fasaderna är dekorerade med dikten ”Men vänta nu” av Annika Ström. Diktens fraser är monterade på ytterväggarna, och studenter som äter lunch i solen utanför huvudentrén kan se texten ”allt går så fort”, som vetter ut mot korsningen.
Det kan lätt kännas som om världen omkring en accelererar, medan man själv aldrig varit så långsam. Dagarna blir bara kortare, samtidigt som de mycket snart plötsligt blir längre igen. Det talas redan om arbete inför sommaren.
För inte allt så länge sedan var ens arbetsmöjligheter i stort sett begränsade till lokala anslagstavlor och kontakter, om man hade tur. I dag är anslagstavlor ganska pittoreska, och världen sprudlar med annonser om möjligheter, verkliga och skenbara.
När alla plötsligt kan söka till alla platser uppstår inte mångfald, utan snarare koncentrering. Få bolag klarar av att särskilja sig i en internationell kontext, och de företag och organisationer som dominerar unga människors sinnebild kan ställa högre krav utan oro. Finns det fler än fyra konsultbyråer?
Efterfrågan på prestigefulla praktikplatser och junioranställningar är så stor att det på vissa håll signeras avtal mer än ett år i förväg. Amerikanska PwC annonserade sommarpraktik för 2025, redan i september 2023. Förvisso tycks detta för stunden vara ett amerikanskt fenomen, men som väl bekant förebådar amerikanska tendenser ofta våra egna.
I all denna hast och inbillad optimering riskerar cv:t, som utgör blott en representation, att tillskansa sig huvudrollen på individens bekostnad. Gränsen mellan karriär och utbildning suddas ut, och en allt större del av livet går ut på att uppfylla diverse förkunskaper och krav. Det lönar sig då att anpassa sina erfarenheter efter cv:t, snarare än att låta dokumentet formas av ens erfarenheter.
Ambition och planering är givetvis inga laster i sig, men utan en viss vaksamhet kan de lätt tränga sig in på andra glädjen.
Den ångestladdade brådskan som tycks plåga både studenter och rekryterare, följer till viss del en synvilla. Tillgång till information om världsvida möjligheter medför inte en vidgad världsbild. Snarare dominerar ett fåtal arbetsgivare och karriärvägar våra uppfattningar om framgång, och framtiden kan upplevas snäv och begränsad. Men det är bara en synvilla. Trots att man lätt fastnar med blicken mot skenbilden av en bergstopp står världen kvar omkring en.
Tar man en sväng omkring LUX efter lunchen kan man läsa frasen ”allt kommer nog att bli bra”, ristad i sten. Stannar man upp i vimlet ser man att världen omkring en är lika stor och oförutsägbar som den alltid varit. Så lär den även förbli.