Utbildningarna som lönar sig efter examen

- in Nyheter, Utbildning

Nästan tre av tio högskoleutbildningar är olönsamma enligt Sacos nya rapport. Bland dessa dominerar välfärdsyrken som förskollärare och bibliotekarie – trots att många är bristyrken.

Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, har granskat hur lönsamma 35 högskoleutbildningar är efter examen. I rapporten har man tagit studielån, arbetslöshet och lönekurvor i beaktning och jämfört med privatekonomin för de som börjat jobba direkt efter gymnasiet. En majoritet av utbildningarna visar sig vara lönsamma, men nästan tre av tio utbildningar är olönsamma.

”Vi jämför högskoleutbildningarna med gymnasieutbildade som studerar ett studieförberedande program, men som inte läst vidare. De arbetar i olika typer av yrken i olika branscher och sektorer”, skriver Gilbert Fontana, huvudansvarig för rapporten, i ett mejl till Lundagård.

Av de utbildningar som anses olönsamma är en majoritet kvinnodominerade och leder till välfärdsyrken, så som förskollärare, arbetsterapeut och bibliotekarie. Utbildningarna med lägst avkastning finner man inom pedagogik, humaniora, konst, sjukvård och social omsorg.

”Det kan nog bero på flera faktorer, men en förhållandevis smal arbetsmarknad och begränsade möjligheter till karriärutveckling kan bidra till en svag löneutveckling över livet”, skriver Gilbert Fontana.

Gilbert Fontana menar att arbetsgivarna har ett viktigt ansvar i att göra dessa utbildningar mer lönsamma.

”Många av de olönsamma utbildningarna leder till bristyrken, det kan därför förfalla paradoxalt att dessa utbildningar inte är lönsamma. Här har arbetsgivarna ett stort ansvar att aktivt arbeta med lönesättning och möjliggöra karriärutveckling över hela arbetslivet.”

Ekonomer, jurister, civilingenjörer och läkare är det arbetsgrupper som är mest lönsamma, med en procentuell avkastning på uppemot 80 procent. Även majoriteten av utbildningar inom naturvetenskap, teknik och samhällsvetenskap anses vara lönsamma efter examen.

Gilbert Fontana förklarar att högskoleutbildning har en stor påverkan på individers privatekonomi både under och efter arbetslivet. Han tycker dock inte att en privatekonomisk kalkyl skall avgöra vilken utbildning man väljer utan att även andra faktorer väger in i det beslutet.

”Det är självklart bra att fundera på utbildningens lönsamhet, men det viktigaste är att välja en utbildning som man är intresserad av och som leder till ett yrke man vill arbeta med”, skriver Gilbert Fontana.

Läs mer:

De får jobb efter examen: Lärare i topp – konstnärer i botten