Lundaforskare prisas för att göra forskning lättbegriplig

- in Forskning, Nyheter

Att kunna redogöra för avancerad forskning på ett enkelt vis är en konst. En konst som Lundadoktoranden Luís Oliveira behärskar. Efter att nyligen ha vunnit Forskar Grand Prix reflekterar han över utmaningen, erfarenheten och vilken betydelse det har att göra vetenskap begriplig för den breda allmänheten.

Det var den 26 november som Luís Oliveira, doktorand i immunologi vid Lunds universitet, stod som vinnare i Forskar Grand Prix i Stockholm efter att på ett enkelt och kreativt vis förklarat sin cancerforskning och lyckats charma både juryn och publiken.

– Nu, en vecka senare, känns det mer verkligt. Då kändes det helt galet. Jag gjorde det för att det kändes kul, men när jag kom till finalen blev det mer på allvar. Att vinna var som körsbäret på tårtan, säger Luís Oliveira.

Tävlingen, som hållits varje år sedan 2012, lockar flertalet forskare från olika lärosäten i Sverige till att presentera sin forskning på ett populärvetenskapligt vis. Syftet med tävlingen är dels att inspirera forskare till att bli bättre på att förmedla sin forskning på ett begripligt och fängslande vis, dels att visa bredden på svensk forskning och ge publiken en informativ och underhållande upplevelse.

Först sker regionala uttagningar i Stockholm, Umeå, Lund och via videoansökningar innan det är dags för den nationella finalen. Där får varje deltagare fyra minuter på sig att hålla sin presentation. Inför tävlingen erbjuds varje deltagare coaching i presentationsteknik för att få bästa möjliga förutsättningar. Presentationen bedöms sedan av en jury, bestående av tre personer, och publiken utifrån kriterierna framförande, förståelse och forskning. Juryn står för en tredjedel av poängen medan publiken står för resterande två tredjedelar. Poängen omvandlas sedan till ett medelpoäng innan den med högst kan utropas som vinnare.

När ansökan till årets upplaga av tävlingen kom ut var Luís inte sen med att anmäla sig.

– Det är något som jag alltid velat göra. Jag gillar att forska i labbet, men också att prata om det och sprida det till andra människor. Jag hade inga förväntningar att vinna, men sen eskalerade det väldigt fort, förklarar Luís Oliveira.

Lundaforskare har visat sig framgångsrika i tävlingen genom åren, och Luís är nu den femte vinnaren från universitetet i rad.

Tidigare års vinnare

+

2012 – Marie Dacke, Lunds universitet

2013 – Andreas Ohlin, Örebro universitet

2014 – Michael Braian, Malmö universitet

2015 – Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy, Högskolan i Borås

2016 – Anita Pettersson, Högskolan i Borås

2017 – Peter Ueda, Karolinska Institutet

2018 – Rezan Güler, Kungliga Tekniska Högskolan

2019 – Keivan Javanshiri, Lunds universitet

2020/2021 – Michael Bossetta, Lunds universitet

2022 – Matthew Tompkins, Lunds universitet

2023 – Sofie Mohlin, Lunds universitet

Så vad var det som gjorde att just Luís stod ut? Enligt honom själv tror han att han skapade en bra relation med publiken, som till största del bestod av gymnasieelever, eftersom de kunde relatera till det han sa. Genom att dra paralleller till Star Wars och Darth Vader kunde han redogöra om cancerceller som ”den mörka sidan”.

– Jag är nördig, har glasögon och använde mycket av det under min presentation. Det tog ner idén om att forskare är något högt uppsatta, men här kommer en man med hoodie och pratar om cancer som om det vore Darth Vader. Det gjorde det hela enkelt att förstå.

Vägen fram till finalen var dock inte spikrak. I år bestod juryn av Amina Manzoor, vetenskapskommentator på Expressen, Ahmed Berhan, komiker och programledare, och Nina Cyrén Wormbs, professor i teknikhistoria vid KTH. Deras feedback under tävlingens gång handlade dels om att Luís behövde finslipa sin kommunikation ytterligare, dels om att inkludera mer av själva forskningen i presentationen.

– Juryn frågade hur jag kunde förklara det ännu bättre. Mellan passen lade jag till lite mer forskning så att publiken kunde lära sig något av vad jag sysslar med i labbet, säger Luís.

Att kunna förklara forskning så att alla förstår handlar inte bara om förenkling. Det är även ett test på att forskarna själva är väl insatta i sitt arbete.

– Den riktiga utmaningen är när du behöver presentera något för den breda allmänheten. Då behöver du förstå det du håller på med bra nog för att kunna översätta det till något som alla kan förstå, utan komplicerade ord, resultat och grafer, vilket är en väldigt rolig uppgift att ta sig an, säger Luís Oliveira.

Att kombinera forskning och berättande är en konst som kräver fingertoppskänsla. En av de största utmaningarna var att hitta balansen mellan det metaforiska och det vetenskapliga, berättar han. Det gällde att hitta en mellanväg som både engagerade och informerade, något han beskriver som svårt men också mycket givande.

Luís Oliveira forskar om cancerceller och hur de undviker kroppens immunförsvar. Foto: Laura Lyall Folkman

Efter vinsten var responsen från publiken överväldigande, särskilt från de unga. Många gymnasieelever kom fram för att uttrycka sin inspiration och nyfikenhet. De ville veta hur han hade valt sitt forskningsområde och hur de själva kunde gå vidare.

– Du öppnar dörren för människor att ställa frågor och blir någon de litar på och som kan förklara saker, säger han.

Samtidigt poängterar han vikten av att respektera sin publik. Det är en balansgång mellan att göra ämnet tillgängligt och att inte förenkla det alltför mycket.

– Det är lätt hänt att man blir övertydlig och tycker att allt är enkelt vilket kan leda till att publiken fördummas. Människor är generellt smarta och när jag förstod att jag gjorde något lättillgängligt kändes det väldigt givande och som något jag definitivt vill göra i framtiden.

Efter att han utropats som vinnare blev han tilldelad priset på 20 000 kronor, men det var enligt honom själv en parentes. Den största vinsten var att få synas och träffa likasinnade.

– Det indirekta priset var nätverkandet, att träffa personer och prata vetenskap. Uppmärksamheten som du får från det är i sig självt en väldigt fin belöning för det är ett erkännande att du är en person som kan kommunicera vetenskap, säger han.

För Luís Oliveira handlar forskningskommunikation om mer än att bara förenkla vetenskap. Det handlar även om att väcka nyfikenhet, inspirera och påminna oss alla om att kunskap är till för att delas.

– Var öppen till att lära dig fler saker varje dag. Det är aldrig för sent att lära sig nya saker. Det är såklart en väldigt typisk ”Ted talk slutreplik”, men det betyder verkligen något! Det handlar om att lära, läsa och lyssna på folk. Det vill jag göra i framtiden – prata entusiastiskt om väldigt coola saker, säger Luís Oliveira.

Foto: Laura Lyall Folkman