När man blivit tvångsmatad med julens alla klassiska inslag sedan första december kan man kring den tjugofjärde börja känna sig ganska mätt på adventsljusstakar, granar och tomtar. Lundagårds Smilla Sundén Pettersson har därför satt ihop en lista på olika filmer och böcker som kan vara en passande media-detox utan att tumma på julstämningen.
Filmer
Komedi
Mean Girls: Den är nostalgisk, lagom löjlig och håller fortfarande måttet. Det må så vara att den utspelar sig under ett helt läsår och inte endast under juletid. Alla vet dock att julsegmentet är den mest ikoniska biten av hela filmen och ingen har väl glömt Jingle Bell Rock-scenen? Dessutom är den otroligt tacksam att citera, vi kan nästan garantera att någon på julfesten kommer följa med i de ikoniska replikerna.
Action
Die Hard: Det är möjligen den mest typiska julfilmen på listan eftersom hela filmen faktiskt utspelar sig under en julfest. Die Hard har en lång historia som julfilm, även om dess vara eller icke-vara som sådan har debatterats flitigt online. Det kvarstår dock att många har som tradition att kolla på just Die Hard för att komma in i julstämningen. Och i likhet med ovanstående lär alla kunna åtminstone några fåtal repliker.
Skräck
The Shining: Skräck och Stephen King kanske inte är det första man sträcker sig efter när man vill uppnå lite julstämning, men det funkar hur bra som helst ihop. The Shining är en klassiker av en anledning. Handlingen har diverse olika igenkänningsbara julteman om man skrapar lite på ytan, så som snökaos i trafiken, att bli galen av att umgås med familjen och tveksamma mängder alkoholkonsumtion.
Böcker
Komedi
Bridget Jones dagbok: Helen Fieldings komiska roman är fylld med 90-talsnostalgi som åldrats lagom dåligt och passar toppen som jul-läsning. För den som måste stå ut med släktingars ovälkomna kommentarer gällande vikt, partner eller karriär finns också en tröstande igenkänningsfaktor. Boken är dessutom lättläst och därför perfekt för den som behöver ett avbrott från all överkomplicerad kurslitteratur eller för den som luktat lite för mycket på glöggen.
Klassiker
Jane Eyre: Charlotte Brontës mest kända roman har en atmosfär runt sig som enklast kan beskrivas som ”vintrig”. Det ligger en isolerande men inbjudande kyla över handlingen. För den som inte läst boken tidigare framstår den som ett nytänt adventsljus i ett kallt rum, och för den som läser om den finns det en hemtrevlig känsla som passar den här tiden på året. Jane Eyre har lite högre nivå på både språk och komplexitet än Bridget Jones Dagbok och passar därför den som behöver isolera sig från firandet en längre stund.
Thriller
Fröken Smillas känsla för snö: Peter Hoegs deckar-thriller från 1992 passar utmärkt för den som tycker att vintern brukar sakna spänning, eller bara vill påminna sig om svunna jular bland snövallar och isiga gator. Att detektivarbetet till så hög grad kretsar kring snö ger en julig atmosfär utan att spänningen blir lidande. Fröken Smillas känsla för snö är på så vis perfekt för den som inte är rädd för ett mått av obehag i sitt jul-mys och samtidigt uppskattar ett bra mysterium.
Musik
RnB
At Last!: Etta James debutalbum för 1960 är egentligen en blandning av jazz, blues, pop och RnB – det är också det som gör det en perfekt julskiva-som-inte-är-en-julskiva. Albumet innehåller diverse covers av klassiker såsom ”I Just Want to Make Love to You”, från början framfört av Willie Dixon vilket ger en perfekt nostalgisk känsla. Etta James karaktärsfulla röst ger dessutom känslan av att kliva rätt in i ett snöigt 60-talets New York, kanske väntandes på att få träffa sina nära och kära likt i titelspåret!
Rock
Rum Sodomy and the Lash: Just detta album från proto-punkbandet The Pogues kanske inte är det första man sätter på i adventsmörkret, man kanske i stället sträcker sig efter deras faktiska jullåt, ”Fairytale of New York”. Det finns dock en blandning av traditionellt och nytt i mycket av The Pogues övriga låtskatt som passar perfekt mellan den mer klassiska julmusiken. Speciellt skiner albumet från 1985 med tolkningen av den gamla irländska dryckes-sången ”I’m a Man You Don’t Meet Every Day” som Cait O’Riordan framför. Albumet avslutas dessutom passande nog med en tolkning av ”The Parting Glass”.
Pop
The Rise and Fall of A Midwest Princess: Man skulle kunna tro att Chappell Roans debutalbum från 2023 skulle vara totalt sönderspelat vid det här laget, men det är också det perfekta hemvändar-soundtracket. Med det poppiga, klubbvänliga soundet är det utmärkt album för en danskväll i hemstaden, att ta en öl med gamla vänner till eller som bakgrundsmusik för att hajpa upp sig för en kväll med sina torra gamla släktingar. ”After Midnight” är ett speciellt passande spår för den som planerar en rejäl utekväll för att fira terminens avslutning.