Sveriges äldsta universitetstidning LUM står inför nedläggning. Om ett sparförslag går igenom blir februarinumret det sista efter 56 år av bevakning. Förslaget gäller både papperstidningen och den digitala utgåvan, rapporterar universitetets medarbetarwebb.
Sedan 1968 har Lunds universitet personaltidning bevakat frågor som rör de alla anställda på universitetet – men går förslaget igenom är det alltså slut på det.
Senast vid årsskiftet ska ett förslag om nedläggning läggas fram som en konsekvens av en omorganisering på sektionen för kommunikation. Blir förslaget verklighet kommer februarinumret att bli det sista.
Förslaget motiveras med universitetets sparkrav och i ett internt mejl menar Johanna Sandahl, kommunikationsdirektör på LU, att de har blivit tvingade att prioritera om verksamheten. Bland annat har sektionen för kommunikation, enligt medarbetarwebben, ökade ambitioner, men inte mer pengar.
”Universitetsledningen har gett mig besked om önskade prioriteringar för sektionen Kommunikation. Utifrån dessa prioriteringar har jag tagit fram ett förslag till nytt uppdrag, organisation och arbetssätt för sektionen Kommunikation. Universitetsledningen har identifierat LUM som en del av den nuvarande verksamheten där omprioriteringar bör ske till förmån för annan verksamhet”, skriver Johanna Sandahl i mejlet.
Omorganiseringen kommer också innebära att vissa anställda från Externa relationer, sektionen Student och utbildning, samt sektionen Forskning, samverkan och innovation att flytta till kommunikationsavdelningen.
Vad som händer med de som jobbar på LUM är däremot inte klart.
– Jag vet inte i nuläget vad som kommer att hända. Det är fortfarande ett förslag, så det är en senare fråga helt enkelt, säger Jimmie Kristensson, vicerektor på LU.
Han säger också att nedläggningen är ett nödvändigt ont.
– LUM håller en hög kvalitet och är en bra produkt. Men i de prioriteringar som behövs när organisationer och kommunikation förändras, så är LUM en av de saker som tyvärr behöver prioriteras bort, säger han.
Vad väljer ni då att i stället behålla eller utveckla?
– Bland annat så innebär det att all kommunikationsverksamhet som i dag finns utspridd i den gemensamma förvaltningen samlas under en jour, säger Jimmie Kristensson.
– Men för att vara konkret, vad är det som kommer att få ett ökat fokus? Ja, ett exempel är till exempel forskningskommunikation, alltså press med fokus på internationellt genomslag. Det är helt i linje med den strategiska plattform som universitetet jobbar efter. Men det handlar också om en mer systematisk internkommunikation, som i dag är väldigt spretig.
Har ni diskuterat att förslaget innebär att det finns en färre tidskrift som bevakar universitetet och personalfrågor?
– Det är inte så att universitetet är rädd för granskning eller rädd för internkritik. Utan det finns många forum där människor kan vända sig med synpunkter till universitetsledningen eller universitetets verksamhet, säger Jimmie Kristensson.
– Det är klart att vi ska tåla och välkomna granskning, men samtidigt är det kanske någonting som de traditionella medierna gör bättre.
Ett officiellt beslut kommer att tas av LU:s förvaltningschef Susanne Kristensson i januari.