Röken har lagt sig efter höstens inskrivningsperiod. Kalmar och Göteborgs nation har ökat sina medlemmar med 130 procent de senaste fem åren, medan Wermlands har tappat nästan hälften under samma tidsperiod. Samtidigt växer Smålands som aldrig förr.
Nationernas kamp om höstterminens nya studenter har stillnat. Ur den har Smålands nation klivit fram som en av de största vinnarna. De har fått 200 fler medlemmar i höst och ökat med 57 procent gentemot förra året – en tillväxt som är unik bland Lunds nationer.
– I och med att vi har varit tydliga med att ta ställning mot folkmordet i Palestina så tror jag att många som sympatiserar med det har blivit medlemmar. Vi tror att det absolut är en bidragande del till att vi har fått en så stor medlemsökning, säger Hedvig Sävenryd, nationsombud på Smålands nation.
Smålands har nu cirka 600 medlemmar vilket, trots ökningen, gör dem till en av Lunds mindre nationer. Nationen har tydligt positionerat sig i olika frågor, bland annat genom sitt stöd för Palestinarörelsen och sitt deltagande i den omfattande bojkotten av israeliska varor, tjänster och företag. Det här har gett dem en skjuts och lockat nya medlemmar som sympatiserar med deras politiska ståndpunkter, menar Hedvig Sävenryd.
– Smålands roll som en politisk plats och politisk mötespunkt har varit väldigt viktig de senaste månaderna, eller det senaste året, tror jag. Det är uppfriskande att studenter i Lund i allmänhet hittar någonting de brinner för. Vi är jättegärna en mötesplats för det. Jag tror att många kan tjäna mycket på att lyssna på alla de här studenterna, säger hen och fortsätter:
– Vi har haft bra koncept och folk har haft väldigt kul. Vi har jobbat mycket med att vara synliga och öppna. Det bidrar nog också till att många söker sig till nationen.
Wermlands minst i klassen
När nationerna ska locka till sig så många som möjligt av de nya studenterna varje termin, är det en kamp om att säkra en fortsatt god återväxt. Och i den kampen har det gått olika bra för nationerna.
En nation det går sämre för är Wermlands, som nu är Lunds minsta nation. De har minskat med över 200 medlemmar, eller 27 procent, jämfört med för ett år sedan. Anton Wimmerstedt, kurator, är dock inte särskilt orolig över utvecklingen.
– Att tappa medlemmar är såklart inte kul. Men det är inte heller någonting som vi fokuserar på i vårt arbete. Vi fokuserar på det vi kan bedriva och den verksamhet vi har för våra medlemmar, säger han.
Anton Wimmerstedt menar att det är viktigare för nationen att fokusera på att göra verksamheten intressant för de medlemmar man har, och inte fokusera på det specifika medlemstalet alltför mycket.
– Vi försöker arbeta så att vi kan skapa en nation som vi själva trivs att vara i. Och jag tror att när man väl har gjort det så har man kommit en bra bit på vägen för att få in nya människor som också är intresserade.
Minskningen i antalet medlemmar går nedåt även på lång sikt för Wermlands. Nationens medlemmar har nära på halverats sedan höstterminen 2019. Även den här utvecklingen ser Anton Wimmerstedt på utan större oro.
– Ja, jag tycker egentligen inte att det är konstigt att medlemstal fluktuerar över tid. Nationer är hundraåriga organisationer, det är klart att det svänger.
– För mig känns det inte lönt att jag spekulerar för mycket i varför det är som det är. Det är klart att man har sina aningar, men det är ingenting som jag försöker lägga någon vikt vid, säger Anton Wimmerstedt.
Men vad har du för aningar?
– Det finns ju en del olika grejer som vi har gått igenom under åren. Det är ingenting som jag väljer att lägga mycket tid på att fundera över. Jag fokuserar enbart framåt.
Dubblering på fem år
Nationsvärldens absoluta giganter – Lund, Helsingkrona, Malmö och Göteborgs nation – fortsätter att ligga stabilt i topp. En av dem sticker dock ut från resten. På fem år har Göteborgs nation ökat sitt medlemsantal med 130 procent och toppar nu medlemsligan. Även Kalmar nation har ökat med 130 procent.
Gustaf Boström, kurator på Göteborgs nation, vet inte säkert varför medlemsantalet har skjutit i höjden, men pekar på ett par tänkbara anledningar. Bland annat att nationen var väl förberedd när studentlivet återupptogs efter pandemin och kunde erbjuda en välkomnande miljö för nya studenter. Han tror också på något av en ”snöbollseffekt”, där nya studenter lockas till nationen av sina vänner och bekanta som redan är medlemmar.
– Lund förändras ju vart tredje till femte år och nya studenter kommer in varje termin, och många av dem har ofta dålig koll på hur studentlivet fungerar eller var man kan engagera sig. Att då ha en kompis eller ett syskon som varit här en eller två terminer och säger: ”Jag har hört att Göteborgs nation är trevligt”, kan nog locka folk.
Ni har ökat väldigt mycket på ganska kort tid. Har ni växtvärk?
– Jag tror att det är ett problem som alla snabbt växande studentorganisationer stöter på, om man blir för stora för att hålla sammanhanget till vad man faktiskt gör och är. Vi försöker verkligen se till att det finns en stark gemenskap och att man känner att man hör hemma på Göteborgs nation, säger Gustaf Boström.
– Men sedan måste man vara ödmjuk inför att vi har haft väldigt bra utveckling de senaste åren. Saker kan svänga snabbt och om fem, tio år kan det se helt annorlunda ut för vår del.
På Kalmar nation har man sett en snarlik utveckling. Även de har ökat med 130 procent sedan höstterminen 2019. Gustaf Morenius, kurator, tror att nationens internationella profil är en bidragande faktor. För cirka tio år sedan började man integrera mer engelska i nationens verksamhet, och i dag är samtliga evenemang och möten på engelska. Det gör att nationen har lockat många icke-svensktalande medlemmar. Samtidigt tror han att en mix av internationella och svensktalande studenter är viktig.
– Vi vill också göra det klart att vi är nationen för alla. Vår nya måndagspub, med konceptet att bjuda på lite mer klassisk svensk husmanskost var ett sätt för oss att göra det klart för svensktalande att de också är välkomna.
Gustaf Morenius tycker inte heller att man ska stirra sig blind på medlemsantalet.
– Det är väldigt kul att öka så mycket i medlemmar. Men när det kommer till att driva nationer så är det ändå folk som är aktiva på nationen som är den definierande faktorn. Om man går från 2 500 till 2 300, fast man får många fler aktiva medlemmar, så är det också en jättebra situation. Antalet medlemmar är då inte en så stor deal, säger han.
– Man ska absolut inte se det som ett nederlag om man förlorar medlemmar. Allting handlar om vilken nation man vill ha och om man lyckas få folk att bli aktiva.
Statistiken bygger på siffror från Terminsräkningsföreningen. Siffrorna är inhämtade den 31 oktober 2024. Sedan 2019 har det totala antalet inskrivna nationsmedlemmar ökat med knappt 5 000 personer. Procentsatserna i artikeln tar inte detta i beräkning.