Universitet och högskolor kan separeras från staten

- in Nyheter, Politik, Utbildning, Utbildningspolitik

Regeringen ska utreda om universitet och högskolor ska sluta vara statliga myndigheter. Utbildningsministern ser i första hand framför sig att de ska drivas i stiftelseform. Det rapporterar Ekot. 

Syftet är enligt utbildningsminister Johan Pehrson (L) att öka den akademiska friheten för lärosätena. Han vill också att Sverige ska kunna hävda sig i den internationella konkurrensen inom forskning.

– Vi ser att det är angeläget att vi får mer oberoende universitet och högskolor. Detta för att stärka deras verksamhet, säger Johan Pehrson till Ekot.

Ett liknande förslag presenterades 2013. Dåvarande utbildningsminister Jan Björklund (L) föreslog att lärosäten skulle drivas som stiftelser för att ge dem större ekonomisk och organisatorisk frihet. Detta skulle göra det lättare att ingå internationella samarbeten, ta emot donationer och förvalta ekonomiska tillgångar.

Många i sektorn, inklusive Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), anser att den statliga myndighetsformen begränsar lärosätenas frihet. Det handlar om detaljstyrning från staten som anses hota akademisk frihet och möjligheten att agera självständigt i forskning och utbildning. Kritiker, däremot, hänvisar ofta till att insynen riskerar att begränsas och att universiteten och högskolorna riskerar att inte bli så fria som man önskat.

I dag är de flesta högskolor och universitet statligt ägda, men det finns undantag. Exempelvis Högskolan i Jönköping, Handelshögskolan i Stockholm och Chalmers tekniska högskola. Utbildningsminister Johan Pehrson menar att stiftelseformen kan vara ett alternativ för samtliga universitet och högskolor.

– Vi har en kraftigt förändrad situation globalt sett. Andra länder tar allt snabbare steg framåt i toppforskning och Sverige måste hänga med. Då är frågan om mer oberoende universitet väldigt viktig, säger han till Ekot.