Akademiska föreningen har inlett arbetet med att föra in nya alumner till Stora salens anrika namnfris. Anna Bugge Wicksell, pionjär för kvinnors rättigheter, och Ernst Wigforss, socialdemokratisk finansminister, blir de första nya namnen på över 50 år.
Athen på bottenvåningen i AF-borgen i Lund är fullsatt när alumner, professorer och rektorer den 23 januari samlas för att fira två nya namn på den så kallade namnfrisen – en träpanel utsmyckad med namn på särskilt framstående alumner från Lunds universitet.
Ett av de nya tillskotten är Anna Bugge Wicksell (1862–1928), den första kvinnan att ta plats på namnfrisen. Bugge Wicksell, som tog sin juristexamen vid Lunds universitet 1911, har beskrivits som Sveriges första kvinnliga diplomat. Under stora delar av sitt liv kämpade hon för kvinnorörelsen och fredsfrågor. Hon engagerade sig för kvinnlig rösträtt, och inledde en trend av kvinnlig närvaro på den svensk-internationella arenan.
– Jag tycker att det är på tiden med en kvinna. Nu får vi ju hoppas att de följer upp det här. Men jättebra att det är just hon, jag tycker hon är värd det, säger Christina Carlsson Wetterberg, professor emerita i historia.
Bland de befintliga namnen finns exempelvis Carl von Linné och Axel von Fersen. Samlingen av namn är en tradition som går tillbaka till år 1860. Sedan dess har man i samband med renoveringar successivt fyllt på med särskilt viktiga Lundaalumner. Det exklusiva sällskapet har varit oförändrat sedan 1970, men det ska man ändra på nu. Akademiska föreningen kommer att fortsätta presentera två nya namn till stora salen varje år, fram till 2030.
Namnfrisens andra nykomling var samtida med Anna Bugge Wicksell, och heter Ernst Wigforss (1888–1977). Förutom docent i nordiska språk var han socialdemokratisk ideolog och finansminister. Han började plugga vid Lunds universitet 1899. Under sitt yrkesliv utmärkte han sig med sin inflytelserika finanspolitik och för sitt tydliga ställningstagande mot Nazityskland i handelsfrågor.
– Han var en föregångare på många sätt – välfärdspolitiken och idén om att man ska ha inflytande på sin arbetsplats, sådant som vi i dag ser som självklart, säger före detta finansministern och Lundastudenten Allan Larsson.
De framgångsrika personligheterna på namnfrisen, såväl som uppe på scenen, väcker frågan om det finns någon gemensam nämnare mellan universitetets inflytelserika alumner. Finns det något särskilt med Lund som har format Ernst Wigforss, Anna Bugge Wicksell och Allan Larsson?
– Det är nog den där Lundastämningen – att man inte alltid tar sig själv på stort allvar. Det ryms både allvar och skämt. Det är högt i tak! säger Allan Larsson.
Läs mer:
Nya alumner i festsalen – för första gången på 50 år