Lunds universitet flaggar på halv stång efter masskjutningen i Örebro. Mitt i sorgen kan många känna oro. Hur ser säkerhetsarbetet ut på Lunds universitet (LU)?
”Man bör vara uppmärksam på vad som sker i ens omgivning och ha ett säkerhetstänk”, skriver den tillförordnade säkerhetschefen Ann-Charlotte Dahlberg.
Solen lyste upp universitetshuset vita fasad under tisdagseftermiddagen. Men en mörk skugga faller över det glädjande löftet om vårens intåg. Flaggorna vajar på halv stång i sorg över masskjutningen i Örebro och till stöd för de drabbade.
På måndagen den 4 februari skedde den värsta skjutningen i svensk historia på Risbergska skolan, ett centrum för kommunal vuxenutbildning i Örebro. Elva personer dog i dådet och i skrivande stund vårdas ett flertal på sjukhus.
Många frågor kvarstår om den misstänkta gärningsmannens motiv, och en förundersökning pågår för att klargöra händelseförloppet. Klart är att masskjutningen aktualiserar frågan om krisberedskap på landets skolor och universitet. Så här säger Ann-Charlotte Dahlberg, säkerhetssamordnare och tillförordnad säkerhetschef vid Lunds universitet:
Som säkerhetssamordnare vid en utbildningsinstitution, hur går dina tankar i dag?
”Mina tankar går till de drabbade och deras närstående likaså alla i Örebro som blivit involverade i denna tragiska händelse. Det väcker så klart många känslor.”
Hur ser universitetets förebyggande säkerhetsarbete ut? I vilken mån arbetar man med personalutbildning och övningar?
”Vi har bla bevakning på samtliga campusområden. Inom Lunds universitet arbetar man systematiskt med arbetsmiljörelaterade frågor där verksamheterna ansvarar för det förebyggande arbetet. Det finns också en upphandlad utbildning inom pågående dödligt våld som alla verksamheter har möjlighet att boka”, skriver Ann-Charlotte Dahlberg till Lundagård.
Säkerhetschefen berättar att det finns en kris- och beredskapsplan som kan aktiveras vid händelse av ett misstänkt våldsdåd. Frågan om hur arbetet ser ut med att informera studenter om vad rutinerna är vid ett misstänkt våldsdåd hänvisar hon till fakulteterna. Informationsansvaret ligger på respektive verksamhet som kan se väldigt olika ut, skriver Ann-Charlotte Dahlberg.
Ann-Charlotte Dahlberg kan inte svara på om det kan bli aktuellt med inrymningsövningar vid universitetet, men skriver att det inte är en omöjlighet att de planeras av fakulteterna.
Vi ser en utveckling i samhället där tonläget blir allt högre och våldsdåden allt fler. Bör studenter vara oroliga?
”Jag skulle inte vilja uttrycka det så utan snarare att man bör vara uppmärksam på vad som sker i ens omgivning och ha ett säkerhetstänk. Inte bara inom universitetsområdet utan oavsett var man befinner sig.”
Hur ska man som student vid Lunds universitet förbereda sig för, och bete sig om, något skulle ske på campus?
”Det är svårt att förbereda sig för en sådan här händelse som sker plötsligt och utan förvarning. Jag tror det är viktigt att man pratar om det och därmed får en mental förberedelse.”
Det är även viktigt att följa instruktioner man får vid en uppkommen händelse, exempelvis polisens uppmaningar, menar säkerhetschefen. Hon hänvisar till polisens webbplats där det finns information om hur man agerar under skolattacker.
Var kan man vända sig om man känner oro som student?
”Man kan vända sig till studenthälsan som har ökad tillgänglighet med anledning av händelsen i Örebro. Man kan också vända sig till studentprästerna som kan ge samtalsstöd till alla vid Lunds universitet, oavsett livsåskådning eller religiös tillhörighet. Det finns också information på Lunds universitets webbplats om man av olika anledningar känner oro.”