Slaviska föreningen återuppstår

- in Föreningen, Nyheter

I över ett decennium har studenterna i Öst- och Centraleuropakunskap stått utan förening – fram tills nu. Tre studenter har nämligen gjort slag i sak och startat upp Slaviska föreningen på nytt.

Tanken på att starta upp Slaviska föreningen kom till Elias Kihlberg när hans föreläsare i ryska berättade om föreningens historia. Han ville ge den nytt liv och hörde av sig till sin gamla klasskompis Fanny Olsson.

Tillsammans med Emma Hesselholt började de i slutet av förra året arbetet med att hitta gamla dokument från föreningens aktiva år och planera för framtiden. Många dokument var odaterade och sammanblandade, vilket gjorde uppstartsarbetet mer krävande än de hade kunnat tro.

– Det har varit lite av ett pusslande att tolka hur föreningen har sett ut tidigare och få tillgång till gamla stadgar, berättar Elias Kihlberg.

Föreningen startade troligen under 1940-talet och har sedan dess varit aktiv i omgångar. Sist den var aktiv var för över 10 år sedan – långt före Elias Kihlbergs och Fanny Olssons studietid. De har försökt ta reda på ett exakt årtal, men det har visat sig vara svårt.

Elias Kihlberg förklarar att många studenter läser enskilda kurser inom Öst- och Centraleuropakunskap och dess språk. Föreningens syfte är därför att fungera som en samlingsplats för studenterna.

– Det känns som att det är någonting som saknas, det saknas en plattform, säger Fanny Olsson.

På språk- och litteraturcentrum, SOL, kan man läsa Öst- och Centraleuropakunskap. Foto: Ella Neller

Fanny Olsson förklarar att föreningen utöver det riktar sig till alla som är intresserade av Öst- och Centraleuropa, oavsett vad de studerar. Elias Kihlberg upplever att det finns ett intresse för ämnet, som han hoppas att föreningen kan tillfredsställa. Flera studenter har kommit fram till honom och varit positiva kring att föreningen återuppstår.

Slaviska föreningen planerar att anordna gästföreläsningar, filmkvällar och språkkaféer.

– En översättare ska berätta om hur det arbetet är, vilket jag tror är väldigt intressant för alla som läser språk och kanske har sådana tankar, säger Fanny Olsson.

Två filmkvällar med lokal anknytning och efterföljande diskussioner som leds av en universitetsanställd har också planerats in. Tidigare har föreningen riktat sig till både studenter och anställda, vilket är tanken även nu. Föreningen vill bygga relationer mellan doktorander, anställda och studenter.

– Det ska vara en plats där man kan småprata med sin lärare efter föreläsningen, säger Fanny Olsson.

Masterstudenten William Sokcic Sundell deltog i föreningens första träff och berättar att han alltid varit intresserad av forna Jugoslavien. Han menar att det inte är så många som delar intresset och att Slaviska föreningen kan ge en möjlighet att träffa likasinnade.

– Jag tror att den [Slaviska föreningen] kan bidra med att öka intresset för slavisk kultur, språk och historia, säger William Sokcic Sundell.

William Sokcic Sundell tycker att det är roligt att många olika discipliner möts – exempelvis historiker och språkvetare – och att det kan skapa intressanta samtal. Han berättar om masteruppsatsen han arbetar med och att han fick nya insikter till den från de andra deltagarna på Slaviska föreningens första möte.