Plötsligt är allt möjligt, på gott och på ont

Deepseeks genombrott visar att framtiden är vidöppen och att allt förblir möjligt. När världen stöps om i teknisk och politisk omvälvning möter studenten ansvar och stora möjligheter. Det skriver Lundagårds politiska krönikör Nicolas Jendi.

Detta är en opinionstext i Lundagård. Skribenten svarar för åsikter i krönikan.

Den oförutsägbara samtiden illustrerades väl i slutet på januari, då ett kinesiskt AI-bolag, Deepseek, lanserade en ny AI-modell med förmågor jämförbara med de bästa Silicon Valley erbjudit hittills – till en bråkdel av kostnaden. 

AI-chatten må som väntat praktisera bred censur och i slutändan vara underordnad kinesiska kommunistpartiet, men nyheten bör ändå göda en viss optimism om framtiden. Inte för vad Deepseek är i sig, utan vad företaget visat är möjligt. 

Nyligen såg föreningen mellan tech-världens stormän och amerikansk storpolitik ut att utgöra en närmast oantastlig maktkoncentration. Att ett relativt obskyrt bolag, under sanktioner och sträng budget, lyckats utmana Silicon Valley så nära inpå dess zenit visar på sprickor i de gyllene pelarna. Tech-jättarnas herravälde är inte givet, och allt finns att spela för. 

I politiken fortsätter tabuer att falla i Sverige såväl som i Europa. Attackerna på rådande ordning kommer nu inte endast från grannen i öst, utan även från andra sidan Atlanten. Det kan kännas som om allt faller isär, och det kanske gör det. De institutioner och föreställningar som styrt Europa i 80 år knakar och gnisslar allt mer.   

Men oavsett vad man tycker eller vill, kommer världen att bestå. Frågan är hur den kommer se ut. Att framtiden tillhör ungdomen är förvisso alltid sant, men ibland är det lite mer så. Studenter som börjar sina studier nu, och som tar examen ut i en stormande värld har ett större inflytande och ansvar än på länge. 

Samtidens osäkerhet understryker att inga utfall är givna, och verkligheten är gränslös. Jag tror att detta i grunden är en god sak. Då det otänkbara oftare inträffar finns tidigare otänkbara möjligheter, för de som vågar ta dem. Det är således viktigare att leva vågat och utmana gamla antaganden. Lunds studentkårer, och universiteten i allmänhet, är en källa till förnyelse som behövs lika mycket i dag som i någon annan tid. 

Det kan kännas tryggare att hålla sig undan eller hålla ut i hopp om att vindarna lägger sig, och att status quo återupprättas i ren envishet. Det vore dock att avsäga sig ansvar, och förpassa möjligheten till en bättre värld. 

Men vad kan den enskilde göra när historien vänder blad? Vad har det för bäring på vardagen? Den införlivas med brådska och angelägenhet. Samtiden är alltid något vi formas av och som vi själva formar, och under 2020-talet har vi större möjligheter än på länge att forma snarare än att formas. 

Tidsandan kräver handling, och porten till en annan värld står på glänt.