En av de tolv bästa i årets upplaga av ”Sveriges mästerkock” var juriststudenten Eric Lichtenstein. I förra veckans avsnitt av programmet åkte han ut på en fransk löksoppa.
– Jag har aldrig lagat det tidigare, säger han till Lundagård.
Redan i augusti förra året drog processen i gång. Det var då som Eric Lichtenstein, 23 år gammal, skickade in sin ansökan till TV4:s succéprogram ”Sveriges mästerkock” 2025.
– Det var min sambo som halvt tvingade mig att söka från början, berättar han.
De som följer programmet fick se Eric för första gången långt senare – på audition i Göteborg. Där serverade han, med skakig hand, juryn en smörstekt torskrygg, och skickades vidare till kvalet i Gävle.
– Det är synd att den här pågen går till en advokatbyrå, sa jurymedlemmen Tina ”Mat-Tina” Nordström i programmet efter att ha smakat på Erics mat för första gången.
Även innan dess hade en hel del gallringar redan skett bakom kulisserna, avslöjar Eric. Men det här var första gången han stod framför tv-kamerorna och träffade juryn.
– Det var väldigt nervöst, säger han.
![](https://www.lundagard.se/wp-content/uploads/2025/02/att.lHMr7OY-POcoGAm3-tAouSaIHue7vYTR_0lFQEPpR5o-225x300.jpg)
slutfinalen i Stockholm. Foto: Privat
I övrigt går det mesta till ungefär som det ser ut att göra på tv, med undantag för att allt tar längre tid i verkligheten. Lång väntan är ett återkommande inslag. På slutkvalet i Gävle, som var nästa steg, spenderade Eric därför mycket tid med de övriga deltagarna – väntandes utanför synken (enskilda intervjuer), såväl som i hotellbaren eller bastun.
– Vi satt ofta och spelade Yatzy, drack alltför mycket kaffe och käkade oerhörda mängder godis, säger Eric.
Det, i kombination med den känslomässiga berg- och dalbana som tävlingsmomenten innebar, gjorde att man snabbt kom varandra nära.
– Det är svårt att förklara för någon som inte riktigt har upplevt det där på plats. Det är väl kanske därför man kommer så nära, för att det är dem man har delat det med, säger Eric.
De som stannade till sista tävlingen i slutkvalet sov på hotell fyra nätter i Gävle. När juryn slutligen meddelade vilka tolv som gick vidare till slutfinalen i Stockholm var Eric en av dem.
– Det var en bekräftelse på att man inte bara hittar på för sig själv att man kan laga mat, utan att man kanske faktiskt kan det på riktigt också, säger han.
Eftersom Eric hade kommit de andra deltagarna nära var det samtidigt dubbelt att se sina nyfunna vänner lämna. Det var många känslor inblandade, och allt skedde på kort tid.
– Man är väl inne i den här tv-bubblan som många pratar om, men som jag inte trodde fanns innan jag faktiskt var där själv, säger Eric.
Bra mat för en studentvänlig peng
Kopplingen mellan mat och gemenskap är långt ifrån ny för Eric. Sedan han flyttade till Lund och började studera på juristprogrammet för snart fem år sedan har matlagningen genomsyrat hans studentliv.
– Det är väl det som man kommer kolla tillbaka på när man flyttar ifrån Lund. Alla roliga stunder har väl kommit ifrån all matlagning och alla event man har fått vara med på och hjälpa till på.
Det främsta exemplet på detta är att Eric under två år var köksmästare på Juridiska föreningen. Han beskriver posten som präglad av mycket frihet, om än under ansvar. Så länge allt gick ihop ekonomiskt fick han fria tyglar.
– På så sätt fick jag en spelplan där jag kunde testa mina idéer och se om det funkade. Det är inte varje dag man lagar mat åt 75 personer liksom, säger Eric.
Den här friheten nyttjade Eric bland annat genom att utveckla konceptet ”wine and dine” tillsammans med en kollega.
– Idén kom ur att vi ville erbjuda riktigt bra mat, och vin, för en studentvänlig peng, säger Eric.
Att laga mat i stor skala är en utmaning i sig, som skiljer sig mycket från att stå hemma och experimentera i köket. Under ”wine and dine”-kvällarna bjöd de dessutom ofta på fem- eller sjurätters.
Ytterligare en utmaning är att man som student, som bekant, måste anpassa sig till en ganska stram budget. Det kan vara svårt, men Eric poängterar att det utvecklat hans kreativitet – något som kan ha gynnat honom i tävlingarna.
– Jag har till exempel lagat väldigt mycket kål under de senaste åren, så det har man ju fått lära sig hur man kan göra spännande och kul saker på, säger han.
Den här kreativiteten, som bygger på att få testa sig fram utan att det alltid finns ett rätt eller fel, kan tyckas stå i kontrast till juridiken. På frågan om vad som fört Eric till två sådana motpoler svarar han att det är i olikheterna som charmen ligger.
– Inom juridiken så ska man vara ordentlig och rak och du ska följa det som ska följas. Med maten så kan jag ta ut lite av min kreativa sida, det är inte lika fyrkantigt, säger han.
![](https://www.lundagard.se/wp-content/uploads/2025/02/att.E72hU79_SXT0Jmau9qtxlXSByPXkN75y3Ox5uriPUcc-225x300.jpg)
Erics matdrömmar. Foto: Privat
Och att det är just kulinarisk kreativitet som deltagarna i ”Sveriges mästerkock” prövas i är tydligt. Eric bekräftar att man inte vet vad man ska laga på förhand, och inte heller får tillgång till recept eller dylikt.
När juryn avslöjade att deltagarna skulle laga fransk löksoppa i elimineringstävlingen, som skulle bli Erics sista, kände han därför ”åh nej”. Det hade han aldrig lagat förut.
– Det var ingen favorit innan, och nu kommer jag nog aldrig att äta löksoppa igen, säger Eric och skrattar.
Men trots att han var tvungen att lämna tävlingen efter att precis ha kommit till Mästerkocks-köket i Stockholm är han nöjd med sin insats. Huruvida det blir juridik eller mat efter att han tar examen till sommaren återstår att se.
– Jag tycker det är kul med juridiken, det gör jag verkligen, men drömmen i framtiden är att kunna syssla med mat och dryck, säger Eric.