Låt studenter sätta spaden i jorden

- in Krönikor, Politisk krönika

Lunds kommun borde bygga fler kolonilotter så att även studenter får möjlighet att odla. Det menar Lundagårds politiska krönikör Kaspian Persson.

Detta är en opinionstext i Lundagård. Skribenten svarar för åsikter i krönikan.

Det är februari. Lund går sakta mot vår och grönska. Du som nyinflyttad student är nyfiken på att börja odla grönsaker och ställer dig därför i Lund kommuns kö för kolonilotter. Du får köplats 2 435 och inser att du kommer hinna ta examen innan det blir aktuellt för dig att sätta spaden i jorden. Lunds kommun borde tillgodose att även studenter får tillgång till kolonilotter.

Naturen mår bättre av kolonilotter. Den biologiska mångfalden ökar och med sin blotta existens producerar växterna syre samtidigt som de fångar in koldioxid. Effekten kommer inte vara avgörande för klimatkrisen, men det kommer bidra med mer frisk luft och naturnära stadsupplevelser – för både människor och djur. 

Forskning visar att odling kan vara stressminskande och genom det vara både förebyggande och en väg ur tuffa perioder. En kolonilott behöver nämligen ses över några gånger i veckan och skapar därmed incitament att bryta den isolering som psykisk ohälsa kan medföra. Det är ingen nyhet att psykisk ohälsa är utbredd bland studenter och det är därför av vikt att möta det samhällsproblemet på alla tänkbara fronter.

Kolonilotter kan även fungera som en mötesplats där erfarenheter byts, kontakter knyts och vänskaper växer fram. Det innebär givetvis inte att det fungerar för alla, men med tanke på att vi lever i ett samhälle där många unga mår dåligt kan satsningen skörda många framgångar för den enskilda. 

Livsmedelkostnaden tar upp en stor del av budgeten för studenter och till följd av inflationen har maten flugit iväg i pris. Möjligheten till att odla sin egen mat kommer göra det billigare att vara student. Dessutom är grödorna närproducerade, vilket också stärker den svenska beredskapen vid händelse av krig. 

På grund av den långa kötiden får studenter inte ta del av de fördelar som kolonilotter medför. Det är orättvist. Studenter borde också få odla under sin studietid. Det Lunds kommun borde göra är att bygga fler kolonilotter på den mark som redan ägs av kommunen och på så sätt minska kötiden för alla. 

Fler kolonilotter gynnar inte bara nuvarande Lundabor, utan kan också vara ett argument för att över huvud taget flytta hit. Kolonilotter och grönområden gör Lund till en mer attraktiv stad. 

Givetvis kommer inte fler kolonilotter lösa alla världens problem. Men det hade åtminstone  gjort Lund till en lite trevligare stad, vilket inte är helt fel. Det är dags att politikerna låter studenterna odla.