Illegala skuggbibliotek ökar – men universitetet ser inget hot

- in Forskning, Nyheter

I november rapporterade Universitetsläraren om den växande utvecklingen av illegala nätbibliotek. Håkan Carlsson, överbibliotekarie på Lunds universitetbibliotek, är dock inte orolig för bibliotekens ställning.
– Sci-Hub och andra sidor ifrågasätter normer kring hur forskning och akademiska förlag fungerar i dag, säger han.

Internetbaserade skuggbibliotek bryter mot upphovsrättslagar genom att sprida piratkopierad forskning som är gratis för nedladdning. De har förekommit sedan 90-talet men är i dag ett fenomen som organiseras och formaliseras i allt högre grad. Håkan Carlsson, överbibliotekarie på Lunds universitetsbibliotek, upplever dock inte utvecklingen som ett hot och menar att studenter har tillräcklig tillgänglighet till material.

– Trots att det är enkelt att använda skuggbibliotek så är det inte ett så stort problem för universitetets studenter och forskare. Vi är inte jätteoroliga. Är man på campus och har ett Lucat-ID så finns det inget som kräver en sådan väg, säger Håkan Carlsson.

Universitetsläraren rapporterar om de illegala bibliotekens ökade spridning och om hur det verkar råda en acceptans för skuggbiblioteken inom akademin. Det händer att forskare tackar skuggbiblioteken i sina artiklar för den breda tillgängligheten till forskning. Kristoffer Holmqvist, avdelningschef för vetenskaplig kommunikation på Lunds universitetsbibliotek, har förståelse för utvecklingen.

– Tillgängligheten är ett mål vi delar, men inte tillvägagångssättet. En offentligt finansierad forskare skriver en artikel, skickar den för publicering utan ekonomisk ersättning, och sen köper universitetet tillbaka forskningen i form av väldigt dyra prenumerationer. Det är det som är lite skevt, det är ju offentliga medel som har finansierat forskningen som vi sedan köper tillbaka, säger Kristoffer Holmqvist.

Kristoffer Holmqvist. Foto: Privat

Kristoffer Holmqvist kritiserar det rådande systemet för tillgänglighet till forskning och menar att de arbetar på olika sätt med att öka tillgängligheten.

– Vi arbetar mycket med att försöka bryta det här skeva landskapet, men vi försöker göra det på sätt som inte är illegala. Det kan handla om att hitta nya avtalsformer med förlagen. Men tittar man på det som dykt upp mest hos universitetet i dag så är det möjligheten att starta egna akademiska förlag, säger Kristoffer Holmqvist.

Daniel Gunnarsson, chef för ekonomihögskolans bibliotek, berättar om de ekonomiska villkoren för att publicera forskning öppet i en akademisk tidskrift. Ofta krävs en publikationsavgift (APC) som forskare kan söka finansiering för. Främst står universitetsbiblioteket och fakulteten för kostnaden, men beroende på fakultetens beslut kan forskaren behöva betala delar av avgiften själv. Daniel Gunnarsson säger även att merparten av forskare ingår i en så kallad peer-review process i vilken man granskar andra forskares artiklar. Detta sker på arbetstid som kan vara finansierad av bland annat staten, forskningsråd eller privata stiftelser och organisationer.

– Det är gratis arbetskraft för förlagen om man ska hårdra det, säger Daniel Gunnarsson. 

Den ökade organiseringen av illegala bibliotek är dock svår att se, enligt Holmqvist. Under 2018 saknade Lunds universitet avtal med det största akademiska förlaget Elsevier under arton månader vilket innebar en kraftigt minskad åtkomst till forskning.

– Vad vi gjorde då var att skicka ut en enkät där vi frågade dem (forskarna) hur de gjorde för att ändå komma åt artiklarna. Svaren vi fick var att sju procent vände sig till biblioteket, 46 procent kontaktade en kollega eller artikelförfattare och tjugo procent hittade artiklar på ”andra sätt” på internet. Där fick man känslan av att de kanske kikade på Sci-Hub, säger Kristoffer Holmqvist.

Bryter mot upphovsrätten

På skuggbiblioteket Sci-Hub finns 99 procent av det stora förlaget Elseviers alla vetenskapliga artiklar. Daniel Gunnarsson säger att han förstår motiven bakom användningen av illegala bibliotek.

– De har enkla och tillgängliga gränssnitt som bara är ett klick bort. Där hamnar vi ibland i en problematik med forskare som tycker det krävs för många steg för att få tag på en artikel. Nu kanske jag sticker ut hakan, men förlagen jobbar inte aktivt med att användandet ska vara så lätt som möjligt.

Håkan Carlsson menar dock att trots den enklare tillgången till nätbibliotek så är det inget omfattande problem i nuläget. Skuggbibliotekens frammarsch verkar inte främst uppfattas som ett hot mot universitetsbiblioteken, utan snarare som en utveckling som sätter tryck på akademiska förlag att förbättra och förenkla användandet av deras hemsidor.

– Det är intressant att notera om det driver på fri tillgång till material och sökgränssnitt, säger Håkan Carlsson.

– Det är också en global fråga med förlagens vinstmarginaler och hur man ska ta del av forskning, hur man kan bygga vidare på den och hur man ska ta del av forskning. Sci-Hub och andra sidor ifrågasätter normer kring hur forskning och förlag fungerar i dag.