30 miljoner senare: Universitetet utan lokaler och utan tidsplan

Lunds universitet har lagt ner mångmiljonbelopp på en plan om samlokalisering som inte blir av. Nu hoppas man i stället på en konstnärlig flytt till Heleneholm – men exakt när det ska ske är fortfarande oklart.

Lunds universitets konstnärliga fakultet skulle flytta all verksamhet till samma adress. Detta för att skapa ett konstnärligt utbyte mellan de olika högskolorna: Teaterhögskolan, Musikhögskolan och Konsthögskolan. Från universitetets sida ville man ta bort uppdelningarna mellan utbildningarna och i längden spara pengar. Dessutom vill man få studenterna att röra sig i nya områden i Malmö.

Den ursprungliga planen att låta Kockums gamla lokaler i Varvsstaden vara det nya konstnärliga navet, skrotades redan i december i fjol. Detta på grund av inflationen och oförutsedda kostnader som gjorde att man snabbt översteg den tänkta budgeten. Att ändå fortsätta med planerna i Varvsstaden skulle inte leda till något gott, menar Santino S Resic, dekan vid den konstnärliga fakulteten.

– Det skulle gå ut över verksamheten och det skulle drabba kvaliteten på undervisningen. Vi kan inte gå med på det, säger Santino S Resic till LUM.

Varvstadens gamla lokaler skulle blivit nytt hem åt den konstnärliga fakulteten. Foto: Varvstaden AB

Just nu är Heleneholm, där Musikhögskolan har sina nuvarande lokaler, det främsta alternativet. Det var universitetstidningen LUM först att rapportera om. Santino S Resic hoppas genom detta val kunna blåsa liv i vad han kallar en bortglömd stadsdel i Malmö. Att flytta de konstnärliga högskolorna till Heleneholm kan också ha en integrerande effekt, menar Santino S Resic. Inte bara på grund av stadsdelens geografiska läge, utan också på grund av de socioekonomiska förhållandena på platsen.

– Det skulle skapa framtidshopp. Alla spelar inte fotboll, nästa Ibrahimovic från Malmö kanske är en musiker, en skådespelare eller en konstnär, säger Santino S Resic till LUM.

Santino S Resic, dekan vid konstnärliga fakulteten.
Foto: Johan Persson

Förhållandena för musikalisk verksamhet är väldigt gynnsamma i Heleneholm och något som hade varit mycket dyrt att återskapa vid en eventuell flytt, säger Resic till Sydsvenskan och hänvisar till exempel till akustiken.

Projektet att samlokalisera i Varvsstaden har inneburit en stor kostnad. Den nu avbrutna processen har en prislapp på 30 miljoner kronor – pengar som inte går att få tillbaka. Vad den totala kostnaden för projektet skulle kunna landa på går därför inte att säga. Santino S Resic uppger för Sydsvenskan att det ännu inte finns någon tydlig tidsplan för projektet. Eftersom man inte fått igenom något nytt avtal mellan universitetet och Malmö stad, kan man ännu inte presentera något invigningsdatum. Det går därför inte heller att veta vilken årskull studenter som skulle vara först med att uppleva renoveringen.

– Målsättningen är att innan sommarsemestern ha en avsiktsförklaring på plats mellan Lunds universitet och Malmö stad. Efter det kan man börja staka ut de praktiska planerna om vem som gör vad och hur kostnadsbilden kan se ut, säger Santino S Resic till Sydsvenskan.

Från kårhåll ser man med besvikelse på att projektet i Varvsstaden inte blir av.

”Det är många som har sett fram emot de nya lokalerna placerade centralt i Malmö, där alla vid fakulteten tilläts att drömma stort”, skriver Teo Houmann, ordförande för Studentkåren vid konstnärliga fakulteten i Malmö (SKFM) i ett mejl.

Men SKFM tror fortsatt på en samlokaliserad fakultet och hoppas att delar av det redan utförda arbetet kan tas med in i framtida projekt.

”Vår vision om vårt nya konstnärliga campus som ett epicentrum för kreativitet och innovation, där konst och vetenskap förenas för att forma framtidens samhälle och inspirera generationer av innovatörer och visionärer, lever kvar oavsett plats”, skriver Teo Houmann.

Lundagård har sökt Santino S Resic.

Läs mer:

LU:s konstnärliga högskolor snart under samma tak

Konsthögskolan tvingas flytta

Konsthögskolan flyttar in i de gamla spårvagnshallarna