Riksdagen har satt upp mål för att öka antalet internationella studenter i den svenska högskolan och regeringen arbetar för att stärka Sveriges attraktivitet som studiedestination. Däremot kan ansökningsprocessen för så kallade tredjelandsstudenter vara komplicerad och leda till att studenter väljer att studera i ett annat land. Detta enligt en granskning av Riksrevisionen.
Tredjelandsstudenter är studenter från länder utanför EU/EES som studerar vid svenska lärosäten och är skyldiga att betala studieavgift. Riksrevisionens rapport ”Tredjelandsstudenter i högskolan” lyfter att Sverige riskerar att förlora kompetenta studenter till andra länder på grund av bland annat Migrationsverkets långa handläggningstid.
Trots att studievisum ska handläggas inom 90 dagar ökar antalet ärenden som inte avgörs i tid, vilket leder till att studenter förlorar sina studieplatser. I länder som Australien och Nederländerna är motsvarande handläggningstid 2–3 veckor.
Milan Rai, som egentligen heter något annat, är från Nepal och har studerat vid Malmö universitet sedan hösten 2024. Han fick vänta totalt två månader på besked från Migrationsverket. Enligt honom gick processen relativt snabbt, men hans ”svaga” pass var ett problem.
Milan tog hjälp från en nationell myndighet i Nepal som hanterade det administrativa arbetet kring hans ansökan, vilket var till stor hjälp. Som en del av Milans ansökan behövde han även visa att han kunde betala terminsavgiften på 48 000 kronor.
Lärosätena belastas av återbetalningar
I Riksrevisionens granskning vittnar svenska lärosäten om att de behöver hantera många återbetalningsärenden av studieavgifter. Allt fler studenter får inte Migrationsverkets besked i tid och i många fall är studieavgiften redan betald. Återbetalningsärenden är mycket resurskrävande och det kan dröja innan studenten får tillbaka sina pengar.
Regelverket för återbetalning tillämpas olika och det är upp till varje lärosäte att avgöra om en studieavgift ska återbetalas. Riksrevisionen belyser hur lärosäten efterfrågar nationell vägledning i frågan kring återbetalning och att regelverket bör bli tydligare.
En annan utmaning är bristen på konkurrens inom vissa internationella utbildningar, vilket kan leda till att studenter med otillräcklig studiebakgrund antas. Dessutom saknas systematisk uppföljning av tredjelandsstudenters studieresultat. Detta gör det svårt att finslipa antagningskrav och rekryteringsstrategier. Riksrevisionen poängterar att regeringen inte prioriterat denna uppföljning.
– Det saknas transparens i processen, säger Sohaib Shahid från Pakistan, som är student vid Malmö universitet.
För Sohaib så har antagningsprocessen varit lång och innefattade bland annat en kostsam resa till Etiopien för ansökan om studievisum. Detta eftersom Sveriges ambassad i Pakistan inte handlägger studentvisum för tillfället, som en följd av koranbränningarna.
Därefter blev Sohaibs digitala dokument avvisade av Malmö universitet och han fick då posta dokumenten till Sverige, vilket förlängde processen. Efter antagning tog det ytterligare två månader att få besked från Migrationsverket. Han efterlyser transparens då han inte mottagit någon förklaring till varför hans dokument blev nekade.
Likt Sohaib, påpekar Riksrevisionen hur hela processen behöver bli mer sökandevänlig och transparent. Det saknas även ett effektivt samarbete mellan Migrationsverket och utlandsmyndigheter i studieärenden.
Som svar på Riksrevisionens granskning publicerade regeringen en skrivelse i början av mars. I skrivelsen redovisas åtgärder relaterade till Riksrevisionens rekommendationer. Regeringen presenterar bland annat ett tydliggörande av regelverket kring återbetalning av studieavgifter. Dessutom diskuteras åtgärder som tagits för att främja internationalisering av högre utbildning.
Skrivelsen belyser hur internationella studenter har en viktig roll i svensk utbildning och ger betydande vinst i den svenska ekonomin. Däremot nämns inga konkreta åtgärder för att korta handläggningstider eller förbättra uppföljningen av studieresultat.
Lundagård har sökt utbildningsminister Johan Pehrson för en kommentar, utan framgång.