Oron: Universitet kan behöva ange studenter till Migrationsverket

- in Nyheter

Regeringens så kallade ”vandelsutredning” väcker oro i akademin. Rektorer vid landets största lärosäten varnar för att rättssäkerheten hotas om utländska studenters levnadssätt ska bedömas och ligga till grund för utvisning.
– Det här är en förflugen idé som inte hör hemma i en rättsstat, säger Lunds universitets rektor Erik Renström.

En statlig utredning ska den 1 april presentera förslag på nya regler för att kunna dra tillbaka uppehållstillstånd i Sverige. Utredningen föreslår att det ska bli lättare för Migrationsverket att få information om utländska medborgare från andra myndigheter.

I slutet av januari fick flera svenska universitet och högskolor ett utskick från utredningskommittén. I utskicket ställdes frågor som lärosätena hade drygt en vecka på sig att svara på. Lunds universitets rektor Erik Renström var en av dem som fick ta ställning till utredningens utskick.

– Man funderar i utredningen på hur man ska kunna utvisa personer som inte är inblandade i någon brottslig verksamhet, men som på något annat sätt brister i sitt levnadsätt eller vandel. Och det här är en förflugen idé som inte hör hemma i en rättsstat helt enkelt, säger Erik Renström.

I februari skrev rektorerna för Sveriges fyra största universitet (Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund) under en debattartikel i tidningen Altinget. Där skriver de att utskicken de mottagit gör dem ”bekymrade över den svenska rättssäkerheten.”

Utredningskommittén frågar bland annat om universiteten har information om utländska studenters privatliv och levnadssätt. Den vill också veta hur lärosätena skulle ställa sig till en regel som tvingar dem att lämna ut all information som Migrationsverket begär, förutom sådant som är skyddat av sekretess.

Rektor Erik Renström. Foto: Kennet Ruona

Rektorerna reagerar starkt på regeringens användning av begreppet ”vandel”. I utskicket står det att målet med utredningen bland annat är att kunna ”avlägsna utlänningar ur landet på grund av brister i deras levnadssätt (vandel)”. Erik Renström förklarar att lärosätesledningarna upplever att det är otydligt vad ett bristande levnadsätt innebär.

– Det är dels väldigt odefinierat, dels kan det ändras över tid, säger han.

Han ser oroande konsekvenser om utländska studenter och forskare med uppehållstillstånd skulle kunna utvisas på grund av annat än lagöverträdelser.

– Jag skulle tänka mig att Sverige tappar i attraktivitet som studieort.

Elsa Berlin, vice ordförande SFS.
Foto: Maria Cruseman

Elsa Berlin, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS) uttrycker sig liknande.

– Internationella studenter har det redan tufft. Sådana här förslag riskerar att skapa stor oro, vilket gör att Sverige riskerar att förlora kompetens.

Enligt henne är det också ”anmärkningsvärt” att SFS inte fick ta del av utskicket som skickades till lärosätena.

– Det här är en fråga som i högsta grad berör studenter och doktorander.

I februari skrev en sekreterare från utredningen i ett mejl till P3 Nyheter att informationen om studenterna i själva verket inte skulle användas i bedömningen av bristande levnadssätt. Erik Renström ser positivt på en sådan vändning från utredningens sida.

– Det bevisar att vår debattartikel har haft effekt. Jag räknar med att det kommer att vara så i det finala förslaget, säger han.

Utredningen, som ursprungligen skulle presenteras 15 januari i år, har skjutits upp i flera omgångar. Dagens Nyheter rapporterar att den ska presenteras på tisdag, den 1 april.

Lundagård söker migrationsminister Johan Forssell.