Lunds universitet (LU) förbjuder nikotin på salstentor. Detta som en del av universitetets nya policy mot droger.
– Salstentor är en extra utsatt plats. Då bör det inte förekomma mer än miniräknare, pennor och sudd, säger Lunds universitets vicerektor Jimmie Kristensson.
Hela denna artikel är ett aprilskämt. Oroa er inte, Luns universitet kommer inte att förbjuda snus på salstentor.
LU:s nya policy mot droger innehåller flera nya direktiv och regler på hur universitetet ska arbeta mot droger och skadligt bruk. Ett av de nya direktiven handlar om nikotin och tobak och inkluderar därför både traditionellt snus och vitt snus. Båda substanserna kommer fortsatt att vara tillåtna på campus, men under salstentor finns ett undantag.

ansvar för kurage och karaktär
vid Lunds universitet.
Foto: Charlotte Carlberg Bärg
– Det handlar i stort om arbetsmiljön. Niktotin- och tobaksdoften är inte trevlig och kan störa dina närmsta grannar på ett nästintill oacceptabelt sätt, säger Jimmie Kristensson.
Även under seminarier, föreläsningar och i bibliotek så avråds studenter från att snusa, men ett förbud kommer inte att införas.
– Det är klart att det kan vara störande med en snusande person bredvid sig även under en föreläsning, men det finns ju grader i helvetet, så att säga. Salstentor är officiella och obligatoriska på ett annat sätt, säger vicerektorn.
Du snusar ju själv. Kommer rekommendationer och regler även att gälla för personal?
– Haha, ja det gör jag. I detta fall kommer dock inte personal vara en del av rekommendationerna, utan det är en studentpolicy, säger Jimmie Kristensson.
– Det handlar väl lite om hur vuxen man är, om man ska vara krass.
Därtill menar Jimmie Kristensson att beslutet kan ses som ett led i att öka studenthälsan.
– Det är vida känt att snus är dåligt för hälsan, med ökad risk för hjärtklappning och diabetes typ 2. Samtidigt ökar snusningen bland unga, speciellt kvinnor. Det ser man ju bara när man går runt på campus. Alla vita snusdosor på borden på socialhögskolan? De är överallt!
– Vi bryr oss om våra studenter, och vill hjälpa dem att ha en sund lärandemiljö och en god hälsa.
Jimmie Kristensson poängterar att förbudet har historiska föregångare:
– På samma sätt som vi förbjöd rökning inomhus på 90-talet, vilket inte var särskilt uppskattat bland rökare som ni kan föreställa er, är det ingen som i dag höjer på ögonbrynen åt det. Det handlar om en arbetsmiljökultur som förändras, helt enkelt.
Får kritik av studenterna
Beslutet har väckt mycket kritik. Inte minst hos Mia Huovilainen, ordförande för Lunds universitets studentkårer (Lus).
– Jag ska inte säga att det är diskriminering, men detta är ju bara ett sätt att förlöjliga studenter. Detta är en misstro mot studenter. Vi är duktiga, säger hon.

luktar värre än svettiga LTH:are.
Foto: Isak Aho Nyman
Mia Huovilainen betonar att snus inte är en drog och att beslutet grundar sig i ”ideologisk välvilja”.
– I sådana fall bör man väl förbjuda Cola zero, energidryck och kaffe också, säger hon.
– Jag ska inte säga att det är nyttig idioti, men lite åt det hållet.
Jimmie Kristensson menar att det kan störa grannen under en salstenta, vad tänker du kring det?
– Ja, men kom igen. 19-åriga LTH:are utan deo vet jag inte om det är så mycket bättre. För att inte tala om den sötsliskiga lukten av Redbull, säger Mia Huovilainen.
Och hälsoaspekten? Kan det inte vara bra att uppmuntra studenter till att snusa mindre?
– Ett snusförbud enbart på salstentor är inte det som kommer få en hel studentpopulation att snusa mindre. Om det är målet så behövs andra insatser.
Mia Huovilainen kritiserar även beslutet utifrån en rättviseaspekt och menar att det finns en risk för att studenter kommer att prestera sämre än vanligt på salstentorna.
– Humanister och samhällsvetare som i regel sitter hemma och skriver sina inlämningar kommer att kunna snusa på som vanligt, samtidigt som framför allt LTH:are får skriva sina tentor yra av abstinens.

Foto: Laura Lyall Folkman
En annan aspekt Jimmie Kristensson lyfter, som bakgrund till beslutet, handlar om fusk. Han menar att snusdosor alldeles för lätt kan bli en ”ask med fusklappar”, vilket skulle skada hela universitetets legitimitet.
– Det kanske låter fånigt, men gud vad jag älskar att lägga små mötesanteckningar där när innerfickan på kavajen är full, säger Jimmie Kristensson.
Vad är den full av?
– Swedish match. Best in the business!
April april!