Det som händer i USA kan komma att hända även i Sverige. Det skriver Lundagårds redaktör Isak Aho Nyman i sin ledare till Lundagård nummer 3 2025.
Det stormar i många delar av det amerikanska samhället, och universitetsvärlden är inget undantag. Inför det här numret begav jag mig till Boston för att höra från de som verkar i en av världens största universitetsstäder hur Trumpadministrationens nedskärningar och reformer påverkar högskolesektorn.
Det som mötte mig på plats var en oro inte bara för forskningen, utan också för studenterna. Vad kommer att hända med USA som forskningsnation om de levande campusområdena runt Harvard och MIT ekar tomma när studenter i stället söker sig till en säkrare anställning inom företagssektorn? Hur fungerar ett samhälle där demokratiska ideal om fritt samtal och fritt meningsutbyte inte respekteras ens inom akademin?
För ett år sedan publicerades Universitetskanslerämbetets (UKÄ) rapport ”Akademisk frihet i Sverige”. Av tio tusen tillfrågade forskare, universitetslärare och doktorander svarade över hälften att den akademiska friheten var utmanad i Sverige. Sammanlagt sex av tio menade att politisk styrning och bidragssystemet var de största utmaningarna. En av tio menade att likriktning och en smal åsiktskorridor var de största hoten.
I USA har många av de hoten som nämns i UKÄ:s rapport omvandlats till praktik. Sedan Donald Trump tillträdde som landets 47:e president har han och hans administration gjort omfattande nedskärningar i forskningsfinansieringen. Man har förbjudit ord man ser som politiskt laddade från federala kanaler och man har riktat ekonomiska hot mot universitet som anses gå emot regeringens linje.
I Sverige har vi ännu en bit kvar innan vi hamnar där USA är nu, men vi är inte immuna. Regeringens forsknings- och innovationsproposition som kom tidigare i år kritiserades till exempel av flera remissinstanser för att vara detaljstyrande och begränsa möjligheten till grundforskning.
De senaste månadernas utvecklingar i USA ger oss inget facit till hur vi i Sverige ska säkra den akademiska friheten. Men det kan ge oss en inblick i hur snabbt allt kan vända. I Donald Trumps USA går inte lagförändringar längre den vanliga vägen via domstolsbeslut och kongressomröstningar. I stället agerar den exekutiva makten helt efter eget huvud.
Precis som rösträtten och pressfriheten upprätthålls den akademiska friheten inte av sig självt. I stället måste forskare, universitet och civilsamhälle markera och reagera när staten ger sig in i den fria akademin. Det vi ser i USA just nu är hur snabbt den akademiska friheten kan monteras ner.
Läs mer:
Forskare skakas av Trumps styre: ”En passande liknelse är Nazityskland”