Trots att praktiserande studenter utsätts för samma risker som övrig vårdpersonal får de inte tillgång till vaccinet mot svininfluensan. I nuläget vaccineras till exempel inte sjuksköterske- och läkarstudenter i Lund.
– Det är stötande att vi inte betraktas som vårdpersonal, säger Alan Mohtadi, ordförande för Medicinska föreningen.
Den 12 oktober kom de första doserna svininfluensavaccin till Lund. Under de första dagarna följde vaccineringen samma riktlinjer som i övriga landet: vårdpersonal, små barn och gravida var först ut. Praktiserande studenter som rör sig i samma miljöer och utsätts för samma risker som vårdpersonalen fick också högsta prioritet.
Sedan började vaccinet ta slut.
– Behovet var större än vad vi räknat med. Vi fick inte så mycket vaccin som vi behövde, berättar Ingela Friberg, vaccinationssamordnare i Lund.
Drogs in för studenter
Den 14 oktober reviderades riktlinjerna och samtliga studenter plockades då bort ur den prioriterade gruppen.
– Vi var tvungna att ändra rutinerna och valde att lyfta ut studenterna. Det är olyckligt, men vi måste prioritera personalen som har ansvar för vården av patienterna. Dessutom kommer det stora flertalet av studenterna ändå att vaccineras under vecka 46, säger Ingela Friberg.
Intresset för att bli vaccinerad har varit mycket stort bland vårdpersonalen i Lund.
– 75 procent av de anställda i Lund har vaccinerats jämfört med endast 40 procent i Malmö, säger Ingela Friberg.
”Potentiellt stora smittbärare”
Alan Mohtadi, ordförande Medicinska föreningen, är kritisk till beslutet att sluta prioritera studenterna.
– Det är stötande att vi inte betraktas som vårdpersonal. Det är uppenbart att man resonerar som så att man kan undvara oss, säger han och fortsätter:
– Det är också väldigt olyckligt med tanke på att vi är potentiellt stora smittbärare med mycket patientkontakt samtidigt som vi byter avdelning var och varannan vecka.
Bristen på vaccin är inte en tillfredställande förklaring, enligt Alan Mohtadi som menar att det är i planeringen det brustit.
¬ Det är många som har gått före studenterna i kön, bland annat byggjobbare som renoverat på sjukhuset. Naturligtvis unnar vi även dem vaccin, men i slutändan handlar det om att prioritera patienternas säkerhet, säger han.
Äldre studenter kan få vänta
Malena Cronholm är ordförande för Vårdvetenskapliga studentkåren. Även hon är kritisk till det nya beslutet.
– Sjuksköterskestudenterna blev till en början lovade vaccin innan starten för deras praktik. Nu blir det i stället tillgängligt när praktiken i princip är över. Det känns ärligt talat jättekonstigt, säger hon.
Den fortsatta vaccineringen i Lund följer den sedan tidigare uppgjorda planen. Denna vecka vaccineras personer i riskgrupper som inte hunnits med tidigare. Nästa vecka är det högstadie- och gymnasieelevernas tur. Vecka 46 kommer personer i åldersgruppen 19 till 29 år att erbjudas vaccinering. I den gruppen ingår en stor del av de praktiserande studenterna.
Äldre studenter kan dock få vänta ännu längre.