Under hösten har jämställdhetsgruppen på Juridiska föreningen, JF, ansökt om att få bilda ett utskott. Fullmäktige sade emellertid nej.
– Vi ansåg att det finns bättre sätt att föra det arbetet. Det gäller att hitta en bra lösning, säger JF:s ordförande Aron Frenne.
Initiativtagare till att skapa ett utskott inom Juridiska föreningen, JF, var organisationens jämställdhetsgrupp. Gruppen nystartades i våras efter att tidigare ha legat på is, och dess medlemmar blev hänvisade till att verka under Utbildningsutskottet. Antalet aktiva medlemmar växte snabbt och den 14 september motionerade gruppen till JF:s fullmäktige om att få starta ett utskott.
Vill inte göra förändringar
Fullmäktige sa dock nej till ett utskott. Istället flaggade man för en post med liknande arbetsuppgifter. Aron Frenne är JF:s ordförande.
– Fullmäktige sa nej till ett utskott därför att vi ansåg att det finns bättre sätt att föra det arbetet. Det gäller att hitta en bra lösning. Så här inför kårobligatoriets avskaffande är vi försiktiga med att göra omstruktureringar i organisationen, säger han.
Känns det inte märkligt med tanke på att ni har ett internt festutskott (JIPPO – JFs Interna PartyPrissars Organisation) och ett körutskott i Culpakören?
– Ja, men det beror på hur organisationen sett ut tidigare. Körutskottet har vuxit fram långsamt och JIPPO fanns sedan innan min tid. Fullmäktige vill inte göra förändringar i organisationen just nu, och beslutade att tillsätta en post med en tjänsteman som har ansvar för de här frågorna.
Hur står det till med jämställdheten inom fakulteten?
– Jag skulle säga att det står ganska bra till. Men utbildningen hade kunnat bli tydligare, ett steg hade varit att låta lärarna gå en kurs i genusvetenskap, säger Aron Frenne.
Bland de kårer som har ett jämställdhetsutskott ingår Samhällsvetarkåren, Humanistkåren, Teknologkåren och Lunds Socialhögskolas kår.
”Som utskott hade man kunnat göra mer”
Mirjam Katzin och Miriam Werlinder är två av de personer som drivit frågan om att bilda ett jämställdhetsutskott.
Vad tycker ni om fullmäktiges argument?
– Det är svårt säga om det är rimligt eller inte. Fast jag tycker att trots det organisatoriska argumentet så hade det varit en viktig symbolhandling för JF, förklarar Mirjam Katzin och fortsätter:
– Det är viktigt att JF satsar på jämställdhetsarbete med tanke på den ojämlikhet som råder i branschen. 60 procent av Sveriges juridikstudenter är kvinnor men på de höga posterna inom advokatfirmorna är siffran nere på 14 procent. Föreläsarna måste vara medvetna om det här. För att vara en bra jurist måste man kunna vara normkritisk och förstå samhällets maktrelationer.
Ni har fått en post, räcker inte det?
– Som utskott hade man kunnat göra mer. Vi tyckte som sagt att det skulle vara en bra symbolhandling av JF att tillsätta ett utskott. Och den där posten har ännu inte blivit utlyst. Framtiden får avgöra hur pass bra arbete tjänstemannen inom posten kommer att utföra, säger Miriam Werlinder.
Foto: Jonas Damsgård