Att övervinna sin balkongrädsla

- in Nyheter

När man har bestigit de sju högsta bergen på varje kontinent så bör man vara van vid höga höjder.

– Men jag är höjdrädd, kan inte ens gå ut på balkonger, sa äventyraren Fredrik Sträng när han föreläste på Studentafton.


Fredrik har som äventyrare bland annat bestigit många av de högsta bergstopparna på jorden, och har gjort sig känd genom att dokumentera många av sina strapatser i film och bild. Men när det kommer till balkonger har han sedan barnsben fått lära sig att de är farliga.

– Man kan ju ramla, eller plötsligt hoppa ut över kanten. Men detta har jag fått övervinna, säger Fredrik Sträng.

Han har inte bara haft lyckade turer. Bland annat har han fått vända när han första gången bara var meter från världens högsta topp på Mount Everest. Något som han säger att han tagit lärdom av.

– Jag lärde mig då att gasa och bromsa i livet. Min självkänsla hamnade i bott och jag fick gå på terapi för att ta mig tillbaka. Men jag fick vända det till något positivt. Berget stod ju kvar och jag kunde försöka igen senare.

K2-tragedin

Efter att ha bestigit Mount Everest gick Fredrik vidare till att bestiga de resterande kontinenternas högsta toppar på rekordtid, och som första svensk. Förra sommaren blev också Fredrik Sträng världskänd när han deltog i den expedition som hamnade i den näst största klättrartragedin någonsin på K2. Elva man dog under några dagar i augusti. Det är svårt att förklara känslan som uppkommer i dessa situationer, menar Fredrik.

– I ett ordnat samhälle kan det vara svårt att förstå. Här, där allt är ordnat går det att zappa bort det man inte vill se, men uppe på berget går det inte. Då måste man göra det bästa av situationen och inte få panik, för man kan inte förlora kontrollen på 8 000 meters höjd.

Kommersens baksida

När föreläsningen övergick i en frågestund, ställdes en fråga från publiken kring hur skitigt det egentligen var på Mount Everest. Fredrik svarade då att det inte är lätt att övertyga lokala myndigheter och arrangörer om att rensa upp efter de turister som kommer.

– Men själva symboliken hos berget är framgång, och om det ser skitigt ut kommer till slut turisterna att tröttna och gå till andra berg. För många besökare går resorna på runt 350 000 kronor. Man ska komma ihåg att inte många når upp. Det finns till och med de som är beredda att betala runt 30 000 kronor för att någon ska ljuga om att de varit där, så stor är symboliken, svarar Fredrik.

fredrik-strang-2el.jpg

Omväxlande yrke

Fredrik berättade sedan mer om sin sysselsättning, som kräver både hårda och långa förberedelser.

– En resa kan gå på runt 220 000 kronor, och det är inte alltid lätt att ragga sponsorer. Speciellt i dessa tider. Jag drar inte in speciellt mycket på böckerna och filmerna som jag släpper. Men i framtiden tänker jag utveckla upplevelseturer för att finansiera de egna resorna. Ingen annan ska kunna erbjuda dessa paket, det kommer bli extravagant, hävdar Fredrik Sträng.

Under hans nästa resa, som fortfarande är på planeringsstadiet, tänker han fortsätta sitt peppande genom att ständigt hålla sig aktiv på sin blogg, för att prata med läsarna samtidigt som han bestiger sin topp.

– Så om det känns lite tråkigt där i mars, så ska ni bara kolla in bloggen och få veta att jag också har det jobbigt, skrattar Fredrik.

Text: Jacob Hederos
Foto: Emil Langvad