Verket för högskoleservice, VHS, ser ingen anledning att förändra antagningsprocessen sedan en Lundastudent placerats i en urvalsgrupp som inte existerar.
– Vi kan inte bedöma i förväg hur stor chans reserverna har att komma in, säger Elisabeth Svensk på VHS.
Alla sökanden som är behöriga till en utbildning placeras i en urvalsgrupp och listas som reserver på VHS:s webbplats studera.nu, oavsett om de har någon verklig chans att komma in på utbildningen eller inte. Det är upp till universitetet att informera reserverna om hur prognoserna ser ut. Det hävdar VHS i det svar som verket i dag skickat till Justitieombudsmannen, JO.
– Antagningen är ett stort och komplicerat system och vi kan inte göra på något annat sätt. De som är formellt behöriga till en utbildning reservplaceras. Vi kan inte bedöma i förväg hur stor chans reserverna har att komma in. Det är universitetets ansvar att informera de som söker hur stor chans de har, säger Elisabeth Svensk, handläggare på VHS.
Kände sig lurad
Det var i terminens första nummer som Lundagård berättade om 25-åriga Sara som i våras sökte till journalistprogrammet vid Lunds universitet. Via studera.nu fick Sara beskedet att hon var första reserv till utbildningen.
Från de ansvariga på programmet fick hon dock senare beskedet att urvalsgruppen hon placerats i inte existerade. Sara hade i själva verket aldrig varit aktuell för att komma in på utbildningen. Då hade hon tackat nej till ett fast jobb och flera andra utbildningar.
Sara kände sig lurad och JO-anmälde VHS.
Inga förändringar
I svaret till JO hävdar VHS att inget fel begåtts i antagningsprocessen. Elisabeth Svensk beklagar att Sara känner sig lurad, men hon tror inte att verket kommer att förändra några rutiner utifrån det inträffade.
– I nuläget kan jag inte se att vi har anledning att genomföra några förändringar. Jag tror heller inte att JO kommer anmärka på något, säger Elisabeth Svensk.
Men är det inte konstigt att sökanden placeras i urvalsgrupper som inte existerar?
– Vi placerar alla som är behöriga i grupper. På vissa utbildningar kommer alla reserver in, på andra blir aldrig reserver aktuella. I detta fall har universitetet en särskild urvalsprocess och då blir det också deras ansvar att informera, säger hon.
Ett beslut från JO väntas inte förrän efter årsskiftet.
Lundagård har utan framgång sökt de ansvariga för journalistprogrammet för en kommentar.
Fotnot: Sara heter egentligen något annat.
Läs mer
”Ingenting har egentligen blivit fel”
JO granskar kritiserad antagning