Härom veckan gick Ulf Kristersson en ”trygghetsvandring” genom Lund tillsammans med lokala företrädare från Moderaterna. Lundagård hann ifatt statsministerkandidaten för en kort intervju.
Trygghetsvandringen är försenad och Lundagårds skribent och fotograf får halvspringa genom halva staden för att till slut se en leende moderatledare i button down och uppkavlade ärmar på Stortorget.
Ni har gått en trygghetsvandring. Varför valde ni att göra det? Lund blev utsedd av magasinet Fokus till Sveriges tryggaste kommun förra året.
– Vi pratar ju så ofta om de allra värsta situationerna i särskilt utsatta områden, men det handlar också om att skapa trygghet i vardagen.
– Jag tror att mycket av trygghetsarbetet är förebyggande. Att inte låta områden bli otrygga, ta bort klotter i tid, se till att det finns vuxna på plats, se till att polisen, ordningsvakter och kommunen samverkar, att socialtjänsten hittar de ungdomar som är på platser där de inte borde vara.
Det har varit mycket debatt om universitetets roll i samhället. Tror du att universitets främsta funktion är att tillfredsställa arbetsmarknadens behov eller ge möjlighet till förkovran till enskilda personer?
– Ja, denna eviga fråga. Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större – som det står i Uppsala. Ytterst är universitets roll sökandet efter vetenskaplig sanning. Sen är det klart att det inte står emot att utbilda människor till sådant som samhället faktiskt har nytta av. Jag har lite svårt att se någon motsättning där emellan.
Men det finns utbildningar inom humaniora som inte nödvändigtvis leder till något jobb.
– Jag tycker det är jätteviktigt med humaniorautbildningarna. Men var och en ska ha realistiska ambitioner när man går in där och det tror jag de flesta unga människor har.
Jag föddes på Studentlyckan och bodde här mina fyra första år.
Har du någon särskild koppling till Lund?
– Det får man lugnt säga. Jag är ju född här. Jag föddes på Studentlyckan och jag bodde här mina fyra första år. Mina föräldrar pluggade här och båda jobbade ett tag på universitetet. Båda var matematiker. När jag kom flyttade vi först till Staffanstorp och sedan flyttade vi ifrån Skåne helt och hållet.
– Jag är inte skåning, men jag är född skåning och hela min släkt är härifrån från början. Båda min mamma och min pappa var de första i vår släkt att ta studentexamen och fick universitetsexamen. I dag kan man tycka att det är självklart men då var det riktigt stort. Det var klassresornas tid på riktigt.
Ni har sagt detta kommer vara ett plånboksval. Hur kan man komma till bukt med de prisökningar som drabbar studenter?
– När vi säger att det är ett plånboksval så säger vi inte att staten kan rädda alla människor från inflation. En del av inflationen kommer utifrån och drabbar hela världen. Det kommer bli tufft för alla.
– Sedan ska staten låta bli att göra saker extra dåliga. Skattehöjningar och drivmedelspriser drabbar inte i första hand studenterna. Jag tror inte detta i första hand är studentfrågor.
En pressekreterare avbryter intervjun och berättar att Ulf Kristersson måste vidare. Men vi hinner med en sista fråga, en fråga som dominerat den politiska bevakningen under sensommaren.
Lund är ju en kunskapsstad så jag måste fråga – vem tycker du är bäst av Marcel Proust och Michel Houellebecq?
– Hahaha, jag går inte på den där! Men jag noterade Johans underhållande svar. Jag har mina egna favoriter.