Teknologkåren, Lundaekonomerna och Juridiska föreningen, som tillsammans företräder runt 40 procent av det totala antalet studenter, har nu var för sig beslutat om ett återinträde i Lunds universitets studentkårer, Lus.
De tre kårerna som tidigare stått utanför Lus har ändrat ståndpunkt i frågan. Beslut har tagits i Teknologkårens, Lundaekonomernas, och Juridiska föreningens respektive fullmäktige om ett återinträde, under förutsättning att omorganisationen av Lus fortsätter enligt planerna.
Gemensamt inträde ett villkor
Så sent som i tisdags klubbades förslaget i Teknologkårens fullmäktige. Enligt kårordförande Christian Nilsson var villkoret att återinträdet sker tillsammans med Lundaekonomerna och Juridiska föreningen avgörande för beslutet. Och att omarbetningen av Lus reglemente och stadga fortsätter på den inslagna vägen.
– Vår inställning har hela tiden varit att vi vill vara med och påverka på universitetsnivå. Men det ska vara under rätt former och det har det inte varit tidigare, säger Christian Nilsson.
Förhandlingarna i Lus inte slutgiltiga
Aron Frenne, ordförande på Juridiska föreningen, poängterar att förhandlingarna om Lus ännu inte är i hamn. Förutsättningen för att Juridiska föreningen ska återinträda är att ett slutgiltigt beslut från Lus ting om förändringarna av stadgan.
En fråga som utanförkårerna drivit hårt är kravet på konsensus vid beslutsförfarande i Lus.
Som Lundagård tidigare rapporterat nåddes en kompromiss vid tinget i december då en majoritet accepterade linjen ”konsensusbeslut, minus ett”, som innebär att alla medlemskårer, minus en, måste vara överens.
Avskaffat kårobligatorie driver på
Juridiska föreningens ordförande menar att det stundande avskaffandet av kårobligatoriet har drivit på frågan om ett återinträde.
– Det är ett speciellt år i år, och alla kårer är benägna att samarbeta. Vi struntar i hur det sett ut tidigare i Lus, säger Aron Frenne.
David Romell, ordförande i Lundaekonomerna, är inne på samma linje.
– Vikten av att kårerna står enade blir allt större i och med kårobligatoriets avskaffande, säger han.
”Hoppas vi välkomnas av de andra kårerna”
Enligt David Romell är den ekonomiska biten väldigt viktig för Lundaekonomerna.
– Det måste ske på ett kostnadseffektivt sätt. I slutändan är det studenten som betalar, och då måste man vända och vrida på varenda krona på samma sätt som de enskilda organisationerna gör, säger han.
Men han ser positivt på samarbetet och är övertygad om att återinträdet kommer att ske som planerat.
– Nu går förhandlingarna som på räls, säger David Romell.
Christian Nilsson på Teknologkåren tror också att parterna kommer att nå en lösning.
– Rent praktiskt ser jag inget som skulle hindra oss från att gå med i Lus. Jag hoppas att vi välkomnas av de andra medlemskårerna. Sen finns alltid risken att samarbetet spricker i framtiden, men jag vill inte vara någon olyckskorp, säger han.