Det var vid 05:22 på morgonen i dag, måndag, som en läcka uppstod vid den del av universitetssjukhuset som kallas Blocket. Sydsvenskan rapporterar att det rör sig om flera centimeter vatten på golven.
Läckan ska ha uppstått när kylvätska runnit ut i de centrala delarna av universitetssjukhuset i Lund. En anställd vid sjukhuset säger till Sydsvenskan att vattnet ska ha forsat ur hissar och därifrån runnit mellan våningar och droppat från taket.
Sjukhuset tvingades upp i stabsläge och planerade operationer ställdes in. Sydsvenskan rapporterar vidare att akutmottagningen kunde ha fortsatt öppet men att ambulanser skickades vidare till andra sjukhus.
Vid 07:00 stoppades läckan. Magnus Aspegren vid Region Skånes pressjour säger till Lundagård att arbetet med att sanera, torka upp vatten och inventera skador pågår för fullt. Delar av de planerade operationerna har nu kunnat återupptas men operationer som kräver röntgen står fortsatt vilande då de delar av sjukhuset som har drabbats värst av läckan är där röntgensalarna ligger. Magnus Aspegren menar dock att detta inte främst beror på att röntgenutrustningen har skadats av läckan.
– Det går inte att sätta igång utrustningen när det är vatten över golven. Det hade kunnat orsaka elfel och andra problem, säger han över telefon.
Vattenläckan har gjort att flera hissar har stängts av vilket orsakar problem vid transport av sängliggande patienter mellan de olika våningarna.
Magnus Aspegren säger att de avstängda hissarna kan göra att det blir svårt för en del patienter att hitta dit de ska.
– Det finns väktare på plats som ska hjälpa patienterna att hitta rätt, påpekar han.
Den sjukhusanställda som Sydsvenskan talat med menar att de avstängda hissarna även innebär en enorm risk för patientsäkerheten.
– Det kan bli riktigt farligt om någon får ett hjärtstopp. Då kan inte larmgruppen som har stora akutvagnar ta sig mellan våningsplanen, säger den anställde till Sydsvenskan.
Personen ställer sig även kritisk till att vattenläckan kunnat ske över huvud taget.
– Det känns ganska illa att detta kan hända på ett modernt universitetssjukhus. Det känns som att saker bara rasar.
I nuläget är det oklart när verksamheten vid universitetssjukhuset kommer att kunna återgå till normalt.
– Det rör sig inte om månader men det är för tidigt att säga hur lång tid det kommer ta just nu, säger Magnus Aspegren när Lundagård frågar om ett tidsspann.