Rektorn fimpar flera kårer

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Lunds olika studentkårer måste ansöka om kårstatus för att fortsättningsvis kunna bedriva studiebevakning efter obligatoriets avskaffande. Nu har emellertid universitetsstyrelsen, med rektor Per Eriksson i spetsen, gett avslag för fem kårer som ansökt om status inom samma fakulteter.


En kår per fakultet, det är vad universitetsstyrelsen vill se efter obligatoriets avskaffande. I dag är Samhällsvetsvetarkåren, Socialhögskolans studentkår och studentföreningen Agora verksamma inom samma fakultet. Samma dilemma har Medicinska föreningen och Vårdvetenskapliga studentkåren.

Rektor Per Eriksson vill nu att fem blir två. Därför fick samtliga ansökningar avslag när ärendet behandlades av universitetsstyrelsen i mitten av april.

Ger en bakläxa
Flera av kårerna menar att man kommer att tappa närheten till sina studenter om man tvingas skapa större fakultetskårer, samt att tiden är för knapp för en lyckad sammanslagning. Per Eriksson är å sin sida rädd för att det i framtiden ska bli ohanterligt många kårer utan fakultetssystemet.
– Vi ger de kårer som inte följer våra rekommendationer en bakläxa, men jag har fullt förtroende till att studenterna kan organisera sig snabbt i nya konstellationer, säger Per Eriksson.


Men studenterna har redan sagt hur de vill ha det, och tror inte att det är möjligt att genomföra förändringen så snabbt?
– Ledningen har sagt sin sak. Jag hoppas att kårerna kan tänka om och att vi finner en lösning…

Har ni fått någon antydan till att ”ohanterligt” många kårer är på väg att uppkomma?
– Nej, inte för tillfället, men oron för att detta skulle uppkomma finns. Vi har stöd från bland annat dekanrådet i den här frågan. Vi vill ha en kårverksamhet som speglar universitetets uppbyggnad.

På styrelsemötet yrkade studentrepresentanterna på dispens för de kårer som ännu inte hunnit formera sig, men fick inget gehör. Representanterna valde då att reservera sig mot beslutet, i samtliga fall utom studentföreningen Agora som i dag inte är en kår.

Möjlighet till ny ansökan
Per Eriksson har nu fått i uppdrag att gå vidare i processen och snarast försöka finna en ”harmonisk lösning”.
– Vi förstår universitetets resonemang och fakultetskårer i sig är inget problem. Men kårerna har redan försökt att genomföra den sammanslagning som ledningen begär, säger Christian Stråhlman, ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus.

Hur ser du på att man kör över studenternas vilja och vill tvinga samman kårer?
– Det är givetvis problematiskt att tvinga fram nya kårer som inte är förankrade bland studenterna. Utan förankring kan kårerna få svårt att locka aktiva. Det kan i sin tur göra mer skada än om det inte skulle finnas några kårer alls.

De kårer som fått avslag kan nu välja mellan att överklaga beslutet eller att skicka in en ny ansökan. Den 10 juni kommer universitetsstyrelsen återigen att behandla eventuella ansökningar, i hopp om att undvika en situation där tusentals studenter saknar kår till hösten.

Fotnot: Lunds Naturvetarkår, Lundaekonomernas Studentkår, Lunds doktorandkår, Teknologkåren, Humanistiska och teologiska studentkåren samt Juridiska föreningen har fått status som kårer vid Lunds universitet efter den 1 juli. Konstnärliga studentkåren i Malmös ansökan bordlades på mötet då den uppvisade brister i formalian.

Text: Axel Jönsson och Jacob Hederos