Studenter missnöjda med MKB

- in Nyheter
@Lundagård

En stor renovering av Rönnen International Student Housing i Malmö påbörjades i februari. Men de internationella studenterna fick ingen information i förväg om att deras vardag skulle bestå av högljutt borrande, illaluktande rör och tomma löften från MKB Fastighets AB. Nu varnar de studenter i Malmö och Lund för att söka sig till Rönnen.


– De börjar borra klockan sju varje morgon. MKB sa att borrandet skulle sluta vid klockan 16 varje dag, men senast igår höll de fortfarande på och borrade klockan 19 på kvällen. Jag har klagat men MKB skyller bara ifrån sig på byggföretaget, säger Yapaniksa Punthapong, en av de internationella studenterna.

MKB_3Omöjligt att studera
I februari hörde studenterna konstiga ljud från ovanvåningen. Majoriteten av dem hade inte blivit informerade om den stora renoveringen som började då. Efter en vecka fick de en lapp som bekräftade ombyggnaden. Efter klagomål från studenterna arrangerades ett möte med MKB, där informerades studenterna om att det värsta var över och att det inte skulle komma några fler överraskningar. Men oljuden och borrandet har inte försvunnit, det har oavbrutet fortsatt i snart fyra månader.
– Det är omöjligt att prata i normal ton eller använda skype från sitt rum. Att plugga på sitt rum är inte att tänka på, därför erbjöd MKB ett särskilt rum till studenterna.Men rummet ifråga hade varken eluttag eller bredband, säger Richard Steele.

Ingår inte i hyreskontraktet
När fönstren i studenternas rum skulle bytas ut försvann även persiennerna.
– Vi blev informerade om att persiennerna inte ingick i hyresavtalet och att vi själva fick skaffa nya, säger Chris Metcalfes.

Hans granne har tejpat upp stora svarta soppåsar över sina fönster som nödlösning. Vissa studenter har täckt sina fönster med tidningspapper. Eftersom många studenter bara stannar i Sverige i sex månader tycker de att nya persienner är en onödig utgift.
– Vi har flera gånger bett om att få nya stolar, bestick, stekpannor och glas. När vi flyttade in här hade vi nitton glas på tjuogfyra personer. Stolarna är trasiga. Vi har fått köpa egna saker trots att det står på MKB:s hemsida att det ska ingå, säger Chris Metcalfes.

MKB_2Tomma löften
Studenterna vände sig under våren sig till studentkåren och Malmö högskola. Efter ett tag arrangerades även ett andra möte mellan MKB och studenterna.
– Det är svårt, vi vet inte vem som ansvarar för vad. Vi känner inte till de svenska lagarna. Det internationella sekretariatet i Malmö har inte heller hjälpt oss, jag trodde de skulle vara mer på vår sida, säger Chris Metcalfes.
– MKB lovade efter mötet att köpa nya saker till korridoren, men det har inte hänt någonting. Vi har till och med skickat en egen inventeringslista över vad som saknas, säger Richard Steele.

Vill varna andra studenter
Under byggandet har det även börjat lukta illa från rör och lopp och korridorens spis har varit ur funktion. Diskmaskinen fungerar fortfarande inte.
–Vi tycker att det stora problemet är hur dåligt MKB har hanterat situationen. Vi studenter förstår att huset måste renoveras men det hela kunde ha skötts på ett mycket bättre sätt, säger Chris Metcalfe.

Studenterna har insett att deras levnadssituation inte kommer förbättras före deras hemresor men vill nu varna internationella studenter i Malmö och Lund för MKB.

Informationsmissar gör studenter lidande
När Lundagård ringer upp Hampus Trellid, Affärsområdeschef Student för MKB, säger han att det är Stadsfastigheter Malmö Stad som äger byggnaden och att en del av problemen därför ligger utanför MKB:s ansvarsområde.
– Vi har försökt förklara det för studenterna många gånger, säger han.

Den första januari 2010 övertog MKB studentrummen, dock hade planerandet av ombyggnaden varit igång flera månader tidigare.
– Byggbolaget Team Skåne har inte alltid informerat oss om när de börjat bygga. Det har blivit informationsmissar och det har studenterna fått lida för, vi skyller inte ifrån oss. Vi är jätteledsna men vi tänker på våra kommande studenter och en renovering måste ske någon gång, säger Hampus Trellid.

Ekonomisk ersättning
Till hösten kommer MKB enligt en ny överenskommelse ansvara för möbler och bestick i studentkorridorerna. Man kommer även att sätta upp gardinstänger på rummen till nästa termin.
– Vi har försökt gå studenterna till mötes genom att erbjuda en före detta sjukhusaula som studierum och även ett rum på Orkanen. Vi har betalat först 500 kronor och sedan ytterligare 400 kronor, som plåster på såren. De 400 kronorna gav vi frivilligt för att visa att vi tycker synd om studenterna, säger Hampus Trellid och fortsätter:
– Vi ska bättra oss men vissa bitar är utom vårt räckhåll.

Text: Mette Mjöberg
Foto: James Jones Huang