Under slutet av mars fick nationerna presentera sig på Lunds universitets Instagramkonto. När Smålands nation skulle lägga ut sin video blev de dock stoppade. Videons politiska budskap fick tas bort innan nationen tilläts publicera.
En av Lunds tretton nationer, Smålands nation, sticker ut. De är ensamma om att vara öppet politiska och kallar sig socialister. Då det finns krav på att nationer ska vara opolitiska har detta inneburit att Smålands nation står utanför Studentlund, organisationen som samlar studentlivet.
I slutet av mars skulle Lunds universitet låta nationerna presentera sig på sitt Instagramkonto, ett sätt att upplysa framtida studenter om vilka nationer som finns och vad de gör. Även Smålands nation blev inbjudna och skapade ett inlägg.
Till ett punkigt gitarriff ser man budskap som ”musik & politik, kärlek & revolt” tillsammans med bilder från nationens spelningar och event. Plakaten, som är centrala i flera bilder, är dock dolda bakom ordet ”censored”. Videon avslutas med tre censored-skyltar i palestinska färger.
– Vi fick en förfrågan av Anna Sparrenblad på Lunds universitet som ansvarar för Instagramkanalen och hade en idé om att alla de 13 nationerna skulle presentera sig på deras sociala medier. Vi hakade på det och gjorde en video med bilder och texter om vår verksamhet. När vi hade skickat in den bad de oss att censurera den, säger Hedvig Sävenryd, nationsombud på Smålands nation.
’Censurerade sedan 1972’
Hedvig Sävenryd berättar om vilka budskap som inte fick vara med i videon.
– Det var en text där det stod ACAB (All Cops Are Bastards), och en bild där det stod ”Beväpna er”. Sedan stod det ”Free Palestine” på ett ställe, vilket vi också fick ta bort, och då föreslog de att vi skulle byta ut det mot något feministiskt starkt i stället.
– Det tyckte vi var rätt roligt för vi tycker ju att feminism också är politiskt, precis som ”Free Palestine”.
Utöver att ta bort olika sorters politiska slagord fick nationen inte heller kalla sig för socialistisk.
– Efter det blev vi frågade om att censurera videon än en gång och då behövde vi ta bort att vi är socialistiska över huvud taget, säger hen och skrattar.
– Så där det stod ”socialistiska sedan 1972” fick vi i stället skriva ”censurerade sedan 1972”. Då var de okej med videon.
Hedvig Sävenryd och Smålands nation är i synnerhet kritiska mot att universitetet inte vill ta ställning för Palestina.
– Vi tycker att det är ryggradslöst av dem att inte ställa sig bakom kampen mot ett tydligt folkmord, särskilt när de var så snabba med att ta ställning för Ukraina. Det tycker vi är hyckleri.
– Sedan kritiserar inte vi Anna Sparrenblad personligen vill jag förtydliga. Hon verkar jättetrevlig och har ett jobb som hon måste förhålla sig till. Det är inte kritik mot henne, utan mot Lunds universitet, lägger hen till.
Vi är stolta över att få vara utanför.
Smålands nation verkar trots allt ta situationen med ett visst lugn. Hedvig Sävenryd säger att det i grunden är något positivt att Smålands är utanför och därför kan ta ställning och kritisera. Dessutom tycker hen att den censurerade videon är rätt rolig.
– Vi är stolta över att få vara utanför, det gör att vi kan vara en kritisk röst, säger hen.
– Att få vara med på Lunds universitets Instagram stod inte högst upp på vår agenda. Vi tyckte att det var väldigt roligt att de godkände videon efter att vi klistrade ”censurerat” på allting. Vi tänkte att det bara var roligt att lägga ut videon så, så länge vi inte behövde byta ut våra bilder, säger Hedvig Sävenryd.
Ska inte driva politiska frågor eller främja våld.
Anna Sparrenblad är webbredaktör för Nationell studentrekrytering och marknadsföring vid Lunds universitet. Hon är ansvarig för universitetets Instagramkonto och tycker inte att det var särskilt konstigt att vissa av Smålands budskap inte kunde publiceras.
– Den här Instagramkanalen är för presumtiva studenter och den ska inte driva politiska frågor eller främja våld, så det var ganska självklart att vi var tvungna att be Smålands ändra videon.
Anna Sparrenblad säger att hon inte ville att det skulle upplevas som censur och lyfter att syftet är att framtida studenter ska få lära känna Lunds studentliv, snarare än att vara en plattform för nationerna att lyfta vad de vill.
– Självklart vill vi inte censurera deras profil, vi vet att de är politiskt aktiva. De hade kunnat berätta att de är vänsterpolitiskt orienterade, utan att göra konkreta ställningstaganden, så att studenter som är intresserade vet att de finns som alternativ, säger hon.
Vad gäller jämförelsen mellan Palestina och Ukraina säger Anna Sparrenblad att det inte är upp till henne att avgöra hur universitetet agerar.
– Vi har Instagramkanalen och den ska vara opolitisk. Vad universitetet och universitetsledningen bestämmer att de ska ha för hållning i en viss fråga, det har inte vi med att göra.
Hedvig Sävenryd ifrågasätter resonemang om att universitetet ska vara opolitiskt och menar att man inte har varit konsekventa i tillämpningen av principen.
– Hur definierar man något som opolitiskt och inte? Hur kan det vara opolitiskt att säga ett feministiskt slagord, men politiskt att säga ett annat? Då har man ju definierat vad som är politik utifrån vad som är normaliserat. Det tycker inte vi är definitionen av vad som är politiskt, säger hen.
Även studenter på andra sidan av det politiska spektrumet är missnöjda med situationen. På X har högerstudenter varit kritiska mot att en öppet socialistisk organisation fått vara med i universitetets kommunikationskanaler. Johanna Trapp är en borgerlig student i Lund och var en av dem som skrev på X.
– Det är underligt att en statlig myndighet, som annars brukar vara så försiktig med att göra politiska ställningstaganden, väljer att göra reklam för en organisation som är så tydligt politisk, säger hon till Lundagård.
Johanna Trapp vill vara tydlig med att det inte är innehållet i sig som är problemet, utan att universitetet är en myndighet.
– Typ det bästa med Lund är att det finns så många föreningar med olika inriktningar, jag tycker att politik är toppen. Att en myndighet sedan går ut och gör reklam för det, det tror inte jag är deras uppgift, säger hon.
Anna Sparrenblad delar inte bilden. Enligt henne är det viktigt att alla nationer finns representerade för att framtida studenter ska få en korrekt bild av de valmöjligheter som finns i Lunds studentliv.
– Det är inte reklam. Jag har förstått att en del nationer sett det som det, men det är inte reklam, utan syftet är att informera presumtiva studenter om vilket utbud som finns, säger hon.