Sydskånska nationen satsar på livespelningar och replokal för att återuppliva sin musikprofil efter minskat intresse för klubbarna Foxen och Svartklubben.
– Vi är ju nationen där musiken spelar roll, säger Noa Liungman, kurator.
Foxen, som startade som en jazzförening på 70-talet, och Svartklubben, som dök upp runt millennieskiftet, har varit en del av Sydskånska nationens identitet i decennier. Trots deras popularitet bland trogna fans, har nationen märkt ett tapp i besöksantalet de senaste åren. Något Noa Liungman tror kan bero på konkurrens från andra klubbar i Lund och utbudet i Malmö.
– Vi vill inte ge upp Foxen och Svartklubben. De har varit unika inslag i vår klubbscen och har alltid lockat en mindre normativ publik. Vi planerar att fortsätta med dem som temaevenemang under terminen, snarare än som stående veckoklubbar, säger Noa Liungman.
– Vi vill återta vår plats genom att fokusera på livespelningar och skapa en replokal där folk kan komma och spela instrument.
I stället för att ha Foxen och Svartklubben som fasta inslag har nationen nu återinfört klubben Heartland som sitt stående varumärke på lördagar. Heartland är en popklubb som är tänkt att vara mer formbar och anpassningsbar, vilket ska locka en bredare publik.
Inför höstterminen har nationen lagt om sitt fokus från klubbar till livespelningar. Tidigare har man haft Osignat, ett koncept där osignade band spelar på fredagspuben, en gång i månaden. Nu ska man fördubbla antalet Osignat-spelningar under höstterminen.
– Folk är väldigt taggade på att komma och spela. Så vi vill satsa mer på det och även införa Signat, där vi bokar större band och artister för konserter eller spelningar på våra pubar och kaféer, säger Noa Liungman.
Du tror inte att det kan bli konkurrens med exempelvis Blekingska nationen, som har mycket livemusik?
– Vi har en väldigt god relation med Blekingska. De är mer indie-inriktade, medan vi fokuserar mer på pop och hiphop. Vi hjälps åt mycket med kontakter och så också.
För att ytterligare stärka sin musikprofil planerar Sydskånska att göra ett rum tillgängligt som replokal för studenter. Det finns även planer på en musikfestival nästa höst.
Att satsa på livespelningar innebär ekonomiska utmaningar, men nationen vill hålla biljettpriserna låga. Osignade band spelar alltid gratis för gästerna och för större bokningar sätter man priser som är betydligt lägre än kommersiella arrangörer.
– Vårt ändamål är att kunna erbjuda livespelningar som en del av Lunds kulturliv till ett pris som studenter har råd med. Vi siktar på att biljetterna ska kosta max 50 procent av vad man skulle betala på en kommersiell spelning, säger Noa Liungman.