Lundagård testar: Snabbnudlar

- in Guider

Att leva på nudlar är något av en studenttradition. Denna billiga måltid är ett självklart val när pengarna är slut eller när gårdagens fest blev lite för blöt. Lundagårds egen nudelpanel har testat sig igenom sortimentet och tagit fram den ultimata guiden över de bästa – och sämsta – snabbnudlarna i Lund.

9.  Nongshim Chapagetti

Foto: Isak Aho Nyman

Nudelsorten, som är känd från den Oscarsbelönade filmen Parasit, är testets stora besvikelse. Ingen vill äta upp nudlarna. De smakar mest bränd lök med en konstig och något bitter eftersmak. Precis som Soba-nudlarna är de också krångliga att tillaga, och det är nödvändigt att ha instruktionerna nära till hands för att det ska bli rätt.

18 kronor, 140 gram

Smaksättning: 2/5

Konsistens: Mjuk

Hetta: Låg

Bakisvänlig: Nej

8.  Noodlemama Yentafo

Foto: Isak Aho Nyman

Förpackningen är rosa, och precis som ett rosa godispapper så matchar innehållet färgen på plasten runt om. Smaken på Yentafo är däremot svår att sätta fingret på – den lyckas vara både syrlig och söt på samma gång, vilket gör den långt ifrån idealisk för bakismat.

7 kronor, 60 gram

Buljong: 2/5

Konsistens: Mjuk

Hetta: Låg

Bakisvänlig: Nej

7.  Cowboy Noodle chicken

Foto: Isak Aho Nyman

Nudlarna som bjuder på rejäl hetta. Tycker man om när det bränner till rejält är denna nudelsort helt rätt för dig. Den mest känsliga personen i panelen fick dock kämpa sig igenom tuggorna. Ett plus var att nudlarna var något tjockare, däremot lite för kladdiga.

8 kronor, 85 gram

Smaksättning: 2/5

Konsistens: Mjuk

Hetta: Väldigt hög

Bakisvänlig: Nej

6.  Nissin wokstyle Soba classic

Foto: Isak Aho Nyman

Soba-nudlarna var något mer besvärliga att tillaga  (behövs kastrull) och de saknar medföljande buljong. Panelen tycker dock att de fungerar väldigt bra som ett komplement till exempelvis kyckling eller tofu. För att ge snabbnudlarna lite extra karaktär kan det också vara en bra idé att tillsätta lite hetta.

16 kronor, 109 gram

Smaksättning: 2/5

Konsistens: Mjuk

Hetta: Väldigt låg

Bakisvänlig: Ja

5.  Samyang ramen beef

Foto: Isak Aho Nyman

Den klassiska nudelsorten tycker panelen är helt okej. En ganska okomplicerad smak, inget extra. Däremot ett väldigt bra alternativ om man själv vill piffa upp sina nudlar, förslagsvis med ett ägg eller två. Eller varför inte vårlök eller böngroddar. Den smakar vad man förväntar sig av snabbnudlar i Samyangs prisklass.

7 kronor, 85 gram

Buljong: 2/5

Konsistens: Mjuk

Hetta: Låg

Bakisvänlig: Ja

4.  YumYum Chicken

Foto: Isak Aho Nyman

Nudlar som gör jobbet efter en lång utekväll: Snällt mot magen, inte för starkt och buljongen har en tydlig saltsmak. Yum Yum Chicken imponerar på panelen med en smakrik blandning av vitlök, en antydan av rostad lök och klassisk kycklingbuljong. Däremot är nudlarnas konsistens något av en besvikelse, då de upplevs som lite sladdriga.

8 kronor, 60 gram

Buljong: 3/5

Konsistens: Sladdrig

Hetta: Väldigt låg

Bakisvänlig: Ja

3.  Mama chicken flavour

Foto: Isak Aho Nyman

Panelen tycker att konsistensen på nudlarna är förvånansvärt bra, särskilt med tanke på att det är en av de billigare nudelsorterna. Ett stort plus är den medföljande påsen med chiliflakes, som gör att man kan justera hettan efter eget tycke. Buljongen har en inbjudande färg, men mer hetta i sig än en djup smak. Eftersom den här rätten är något starkare, är Mamas nudlar inte bakisvänliga – enligt panelen.

8 kronor, 55 gram

Buljong: 4/5

Konsistens: Mjuk

Hetta: Medium

Bakisvänlig: Nej

2. Nissin Tonkotsu Demae Ramen

Foto: Isak Aho Nyman

Den här nudelsorten levererar en rejäl portion, men är också något dyrare. Det behövs också lite mer tid att mjuka upp nudlarna, så det är inget för den som har bråttom till bussen. Med en generös mängd kryddpulver får nudlarna en kraftig och fyllig smak. Till Tonkotsu pork medföljer även sesamfrön, vilket ger en tydlig sesamsmak som lyfter rätten. En av panelmedlemmarna jämför utseendet med dillchips, fast i nudelform. Vad det säger om smaken lämnar vi osagt.

15 kronor, 100 gram

Buljong: 4/5

Konsistens: Mjuk

Hetta: Väldigt låg

Bakisvänlig: Ja

1.  Unif 100 Roasted beef

Foto: Isak Aho Nyman

Enligt panelen är Unif 100 nudeltestets vinnare. Denna nudelsort överraskar med en riktig ”goodiebag” av ingredienser när man öppnar förpackningen. Till skillnad från många andra nudelsorter i testet får man med Unfi 100 en generös portion, och buljongen är fylld med lök- och morotsbitar som bidrar till en komplex och välbalanserad smak.

15 kronor, 108 gram

Buljong: 5/5

Konsistens: Mjuk

Hetta: Låg

Bakisvänlig: Ja

Nudlarna är köpta på Ica Malmborgs och Lokchan.

Så gick testet till

Fyra av Lundsgårds medarbetare testade nio olika sorters nudlar. De bedömde snabbnudlarna i sin helhet, buljong och konsistensen på nudlarna och gav dem betyg från ett till fem. Två av nudelsorterna saknade buljong, så i stället bedömdes deras sås eller smaksättning utifrån samma skala. Nudlarnas konsistens bedömdes utifrån skalan: väldigt sladdrig, sladdrig, mjuk, fast och al dente. Även nudlarnas hetta bedömdes utifrån skalan: väldigt låg, låg, medium, hög, väldigt hög. Slutligen bedömdes även om nudlarna var bakisvänliga eller inte utifrån en bedömning av såväl smaken som hettan.